Szépüljünk

Mi legyen a zsíros hajjal?

A zsíros haj a fokozott faggyúmûködés következménye. Gyûlöljük, mert amellett, hogy ápolatlan külsõt kölcsönöz, megelégeljük a gyakori, mégis eredménytelennek tûnõ hajmosást.





1. Hogyan mossunk hajat?
Semmiképp se túl meleg vízzel, mert az fokozza a faggyúmirigyek működését. Samponozzuk be hajunkat kétszer, és 5-5 percig hagyjuk rajta öblítés előtt. Ne használjunk túl sok sampont, és ne dörzsöljük erősen a fejbőrünkbe. Az utolsó öblítést végezzük langyos-hűvös vízzel, így elzárjuk a faggyúmirigyek kijáratát. Tévhit, hogy a sűrű hajmosás növeli a faggyútermelést.

2. Masszírozzuk fejbőrünket!
Minden hajmosáskor masszírozzuk a fejbőrünket ujjbegyünkkel, körkörös mozdulatokkal, 3-5 percen keresztül. Ennek hatására javul a hajhagymák vérellátása, gyorsabban távoznak a káros anyagcseretermékek, sőt gyorsul a haj növekedése is. Masszázs hatására átmenetileg fokozódhat a faggyútermelés, de ne ijedjünk meg, néhány alkalom után helyreáll az egyensúly.

3. Milyen a jó sampon?
Válasszunk áttetsző samponokat, mert ezekben kevesebb a ragacsos anyag. A legjobb, ha a faggyúmirigy működésének csökkentésére zsírosodás elleni, alacsony olaj- és szilikontartalmú gyógysamponokat használunk, mint a csalán-, a rozmaring-, a zsurló-, a bojtorjángyökér- és a zsályasampon.

4. Természetes hajöblítők
• Csalán: A-, C- és K-vitamint, káliumot, kálciumot, vasat, kovasavat és enzimeket tarmalmaz, vitalizál és csökkenti a faggyútermelést. 1/3 csészényi csalánlevelet öntsünk le 2,5dl forrásban levő vízzel, és hagyjuk állni 15 percig. Majd szűrjük le, és miután langyosra hűlt, öblítsük át vele hajunkat a hajmosás végén.
• Almaecet: öntsünk 1 teáskanál almaecetet fél liter langyos vízbe, és ezzel végezzük az utolsó öblítést. Balzsam helyett kiváló, mert tonizál, eltávolítja a samponmaradványokat, és a hajat selymessé, csillogóvá varázsolja.
• Citromlé: 1 citrom leve és fél liter víz (ásványvíz jobb) keverékével fejezzük be a hajmosást. Ezzel elejét vehetjük a további zsírosodásnak.

5. Hajrögzítés-sörrel
A különféle zselék és balzsamok elősegítik a haj zsírosodását, fénytelenné, merevvé teszik a frizurát, a hajlakk pedig még a hajvégeket is roncsolja. Természetes hajformázó a világos sör, melyet hajmosás után vigyünk fel és oszlassunk el egyenletesen a nedves hajon. Majd vízzel öblítsük ki, és hagyjuk megszáradni. Nem kell félni, frizuránk nem marad ragacsos és sörszagú. A sör magas B2-, B6-vitamin, biotin és folsav tartalma miatt egyben vitalizálja, fényessé és erőssé teszi a hajat.

6. Hogyan szárítsuk hajunkat?
Ne dörzsöljük a nedves hajat, helyette csavarjuk törölközőbe, és hagyjuk megszáradni szobahőmérsékleten. Ha ez nem lehetséges, mert nincs időnk, vagy hűvös van a szobában, akkor használjunk hajszárítót, de alacsony fokozaton, mert a túl meleg levegő is fokozza a faggyútermelést. Hideg időben ne menjünk ki közvetlenül hajszárítás után, várjunk legalább fél órát.

7. Ne vigyük túlzásba a fésülködést!
A gyakori fésülködés segít eloszlatni a hajon a fejbőrben termelődött zsírt, és a hajvégek töredezéséhez vezethet. Mindig hajmosás előtt fésüljük ki hajunkat, ne utána. Használjunk nagyobb fogú fésűt, vagy kevert, természetes alapanyagú szőrszálakból készített hajkefét, ami kíméletesen távolítja el frizuránkból a szennyeződéseket.

8. A megfelelő frizura is csökkentheti a zsírosodást
Ha a hajunk könnyen zsírosodik, kerüljük az egyenletes, hosszú hajat. Helyette válasszunk rövid, vagy ha az nem áll jól, akkor fejtetőn rövidebb, „lépcsős” frizurát, amit egy enyhe beszárítással meg lehet emelni. Jó a loknis haj is, a lényeg, hogy ne simuljon a fejünkhöz.

9. A szépség belülről fakad
A haj normális állapotához hozzájárulhatunk, ha megfelelően táplálkozunk, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasztunk. A szép és egészséges hajért elsősorban az A-, B-, C- és E-vitaminok, valamint a kalcium és a vas felelős. A-vitamint a sárgarépából, a tökből, a sárgadinnyéből, a narancsból, valamint a tejtermékekből nyerhetünk. C-vitamin főként a citrusfélékben, a kiviben, a csipkebogyóban és a savanyú káposztában fordul elő. A B-vitaminok természetes forrása a hús, a máj, a tojás, a sajt, és a gabonafélék. E-vitamin pedig a növényi olajokon kívül a zöld növények csíráiban és valamennyi olajos növényben található. Ezen kívül fogyasszunk sok vasat tartalmazó spenótot és sóskát. Sok „hajszépítő” vitamin található az élesztőben, és mindemellett igyunk magas ásványi anyag tartalmú ásványvizet.

10. Stresszeljünk kevesebbet, relaxáljunk többet!
A stressz növeli az androgén hormonok termelését, ami pedig fokozza a faggyúmirigyek működését. Ezért relaxáljunk, meditáljunk minél többet. A jóga kiváló stresszoldó.

12. Lehet, hogy a fogamzásgátló a felelős?
A fogamzásgátló készítmények megváltoztatják természetes hormonháztartásunkat, ami hatással lehet arra is, hogy mennyire zsírosodik a hajunk. Ezért ha a megfelelő hajápolás ellenére sem múlik el idővel a zsírosodás, konzultáljunk nőgyógyászunkkal.

13. Védjük hajunkat az erős napsugárzástól!
A nyári napsugarak és az izzadás növeli a faggyútermelést, ezért használjunk nyáron kendőt vagy kalapot.







Kedvenc samponjaink zsírosodó hajra:

Dove Frissítő sampon
NIVEA Frissítő sampon
Lush Big sampon


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top