Szépüljünk

A szépen festett arc titka

Itt állunk hát a sminkkel tele táska elõtt. Benne a rúzsok, szemfestékek, alapozók. De mi is legyen az elsõ lépés? És a második? Bizony, a sorrend is számít a végeredménynél!







A felesleget pedig a nagy púderecsettel söprögessük le!
Biztos alapok

Az első lépés szépülésünk felé az alapozás. Nedves szivaccsal vigyük fel az alapozót az arc egészére, mivel szárazon csíkos és foltos maradhat. A legjobb a homloktól kezdve lefelé haladni, és vigyázni, hogy ne maradjanak ki részek (pl.: hajtő, szemöldök között, orr-száj környéke)! Az állcsont alatt fejezzük be, és felejtsük el a nyakat! A szem alatti karikára és a szemhéjra jöhet a korrektor. A szem alatt nagyítja a szemet és eltünteti a sötét karikákat, a szemhéjon pedig tartósabb alapot ad a ceruzának-pornak, mint a bőr. Szivaccsal finoman dolgozzuk össze az alapozóval, nem szabad élesen elválniuk. Az alapozó és a korrektor lemattítására porpúdert használjunk, a felesleget pedig a nagy púderecsettel söprögessük le!






Fentről lefelé


A szem sminkelésénél számtalan variáció lehetséges. Ha ceruzát is, port is használunk, minden esetben a kontúrceruzával kezdünk, utána jön csak a szemhéjpor! A legáltalánosabb és legszebb kontúrozási mód, ha a felső kontúrt végig meghúzzuk, az alsó kontúrt pedig a szem külső részétől csak a feléig. Kívül összekötjük a két kontúrt, mégpedig úgy, hogy az alsó kontúrt tovább húzzuk felfelé (max. 1-2 mm-t) és a felsőt hozzákötjük, így kapunk szép „cicaszemet”.

A kontúr ne legyen éles, határozott vonal (kivéve a tusvonal), el kell satírozni az élét. A belső szemzugban ne kössük össze, mert akkor kicsinyítenénk a szemet.





Ha valaki nem akar szemhéjporral sminkelni, a kontúr is elég, vagy csak szemhéjporral is sminkelhetünk! Ha a szemhéjport választjuk, kétféle színűvel próbálkozzunk. A világos színt a belső szemzugtól végigfuttatjuk a szemöldök alatt, a sötétebb pedig a mozgórészre kerül. Két dologra kell ügyelni: a külső szemzugban a sötét szemhéjport nem szabad nagyon lehúzni, és a két színt össze kell satírozni! Akkor szép egy smink, ha a két szín átmenetes, nincs éles határvonal közöttük.

A szemöldököt vagy kimondottan szemöldökre való ceruzával húzzuk meg, vagy ecsettel, a szemöldök színéhez közelítő szemhéjporral. Ha már nem „porolunk” tovább a szemnél, jöhet a spirálozás, ez a szemfestés utolsó fázisa. Ha véletlenül elmaszatoltuk, óvatosan töröljük le, vigyázva arra, hogy a sminkünk épen maradjon!


Középen

Következő lépésként az arcpírecsettel feltesszük az arcpirosítót, keveset, finoman elsimogatva. Ha nem tudjuk, hová tegyük (függ az arc formájától), a legjobb hely a járomcsont, a fül teteje felé elsatírozva (a kerek arcúak a járomcsont alól induljanak, a fül teteje felé). Most a nagyon finom narancsos-barackos (a meleg típusú nőknek), ill. a rózsaszínes (a hideg típusnak) arcpír a divatos, lágy pasztellszínben, egyáltalán nem feltűnően!






Csábító ajkak


A smink koronája a szájfestés. Meglepő, de ha teljes sminkben pompázunk, először a száj vonja magára a figyelmet, bármennyire is feltűnő a szem festése!

A kontúrozásnak láthatatlannak kell lennie, evvel lehet egy kicsit „csalni” is, ha nagyítani-kicsinyíteni szeretnénk, de a rúzs teljes egészében fedje el, ne maradjon látható! A rúzst ecsettel a legcélszerűbb felvinni, pontosabb, tartósabb lesz az eredmény, mintha csak a tubusból szaladnánk végig a szájon! Nagy divat lett újra a szájfény, ez helyettesítheti a rúzst is, de a rúzsra rákenve igazán csábító, csillogó lesz a száj.

Amíg nem gyakorlott az ember keze, órákat is el tud bíbelődni a sminkeléssel, de aki ismeri az arcát, tudja, milyen színek állnak neki jól, negyedóra alatt igazán profi sminket tud készíteni. Mindenki gyakoroljon, próbálgasson hát a saját örömére!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top