Szépüljünk

A helyes fogmosás titka

A fogszuvasodás egyike az úgynevezett népbetegségeknek, amelyek teljes egészében megelõzhetõek. A fogszuvasodás megelõzésének egyik legfontosabb alappillére a helyes szájhigiéné.





Közismert, hogy lehetőleg minden étkezés után, de naponta minimum kétszer fogat kell mosni. Az azonban már kevéssé köztudott, hogy ha fogmosási technikánk nem helyes, akkor sajnos nem tudjuk fogainkról kellő mértékben eltávolítani a baktériumok okozta lepedéket, amelyek továbbra is veszélyeztetik fogaink épségét.

A helyes fogmosás célja tehát, hogy a lepedék teljes és időben történő eltávolításával megelőzzük fogaink megbetegedését, csillogóvá tegyük fogainkat, és üdévé a leheletünket. Ehhez szükségünk van megfelelő fogkefére és fogkrémre.

A fogak kíméletes tisztántartásához legjobb a kis fejű, puha vagy középkemény sörtéjű fogkefe. A fogszuvasodás elleni védelem biztosításához használt fogkrém pedig mindenképpen tartalmazzon fluoridot. Leghatásosabb fogszuvasodás elleni védelmet – klinikai vizsgálatok alapján – a szerves eredetű aminfluorid biztosít a fogaink számára.


A helyes fogmosási technika:





 
1. A fogmosást mindig a belső fogfelszínek tisztításával kezdjük.
A fogkefét enyhén nyomva, körkörös mozgással vezessük a fogak felszínén. A belső felszínek megtisztítása után következhetnek a külső fogfelszínek.

 


 










2. A fogkefét úgy tartsuk, hogy a sörték a fogat kb. 45 fokos szögben érintsék, így nemcsak a fogak, de az ínybarázdák és részben az íny is elérhetővé válnak.


 


 








3. A fogkefét nem szabad erősen nyomni, mert az a fogzománcot és a fogínyt is károsíthatja. Enyhe nyomással úgy mozgassuk előre-hátra 5-10 másodpercig, hogy a sörtevégek a helyükön maradjanak. Az elülső fogak belső felszínei kivételével minden fogfelszínt így tisztítsunk.

 


 









4. A rágófogak felszíneinek tisztántartása is az előbb említett technikával, rezegtető mozgással történjen, a sörtevégek elmozdítása nélkül.

 










5. A rágófogak belső felszíneinek tisztításánál úgy tartsuk a fogkefét, hogy a sörték elérjék az ínyt, és az előzőekhez hasonlóan előre-hátra mozgassuk a fogkefét.

 




Ha a fenti, helyes technikával végzett fogmosást legalább öt percig végezzük, és a megfelelő védelmet nyújtó (pl. aminfluorid tartalmú) fogkrémeket alkalmazunk, úgy minden esélyünk megvan rá, hogy fogainkat akár egy életen át megtarthassuk épen, egészségesen. Gyermekeknél 8-10 éves korig javasolt a fogmosási technika felnőtt által történő ellenőrzése, melyhez jól használhatóak az ún. plakkfestő tabletták. Amennyiben semmilyen lehetőség nem nyílik az étkezés utáni fogmosás elvégzésére, végezzünk alapos szájöblítést, ha lehet szájvízzel, vagy rágjunk cukormentes rágógumit.


 






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top