Szépüljünk

A haj hidratálása – életmód és táplálkozás

Közismert tény, hogy a víz minden élõlény fontos alkotórésze. Az emberi test 70 %-a, az egészséges haj kb. 10%-a vízbõl áll. A haj víztartalma, azaz hidratáltsága biztosítja azt, hogy a haj lágyabb, szebb legyen.

Az alábbiakban néhány pontba szedve elmondjuk neked, mit kell tenned, hogy a hajad megfelelő mennyiségben jusson vízhez, visszanyerje vitalitását, vagyis hogy kellően hidratált legyen.





1. Az életmód és a haj

Még a téli időszakban is legalább egy órát legyünk a szabad levegőn. Szellőztessünk rendszeresen munkahelyünkön és otthonunkban. A fűtött szoba elhasznált, száraz, esetleg füstös levegője petyhüdtté, fakóvá teszi bőrünket és szárítja hajunkat. A levegő kellő mennyiségű oxigén- és páratartalmának biztosítására helyezzünk el zöldnövényeket a zárt helyiségekben. Kutatások kimutatták, hogy már 25-30 éves kor között az emberek haja mindössze 30-40 százalékát tartalmazza annak az oxigénmennyiségnek, amelyet egy gyermeké vagy egy tinédzseré. Különösen nagy az oxigéncsökkenés akkor, ha valaki dohányzik, rendszeresen repül, sok alkoholt fogyaszt és/vagy stresszel teli életet él.






2. A hajmosás

Egyes hajspecialisták szerint a fejbőr megfelelő masszírozása az, ami legfontosabb szempont a hajápolásban. Minden hajmosáskor masszírozzuk 1-2 percig ujjbeggyel körkörösen a fejbőrt. A masszírozástól megélénkül a vérkeringés és gyorsul a hajnövekedés, valamint a káros anyagcseretermékek is gyorsabban távoznak. A 6 Dove samponból (száraz, normál, festett, korpás, zsíros hajra és 2in1) és 3 (száraz, festett, normál) hajbalzsamból álló termékcsalád segítségével, mindenki megtalálhatja a hajtípusának leginkább megfelelő sampont és hajbalzsamot.



3. A haj ápolása


Fejünk éke főként a keratin nevű szaruanyagból áll, mely kedveli a gyengén savas (max. 5,5 pH) közeget, ami a fej bőrének is jót tesz. A lúg hatására viszont a hajszál színe és alakja is megváltozik. A tengervíz vagy az uszodák klóros vize – csakúgy mint az erős napsütés – szintén megváltoztathatja a festett vagy szőkített haj színét, ezért mindig használjunk úszósapkát, a nap ellen védekezzünk sapkával, kendővel.






4. Az étkezés és a haj

A legfontosabb tényező a vitaminok és ásványi sók bevitele a szervezetbe. Az A-vitamin megtalálható a halmájolajban, a marha- és sertésmájban, a vajban és a spenótban. Az A-vitamin segít zsírosabbá tenni a száraz hajat. A B3-vitamin védi a haj külső rétegét (kutikulum), és csökkenti a korpaképződést. Ezért minél gyakrabban egyél borjú- vagy birkamájat, mogyorót és diót (kis mennyiségben) vagy tonhalat és lazacot. A B5-vitamin nagyon fontos, mert elősegíti a haj növekedését. Nagyobb mennyiségben van jelen a májakban, a tojásban, a halban, a rizsben és a lencsében. A B6-vitamin csökkenti a korpásodás folyamatát és gátolja a haj zsírosodását. Megtalálható a borjúmájban, a dióban, a friss lazacban, a makrélában és az avokádóban. A C-vitamin, amelyet nagyobb mennyiségben tartalmaz a kivi, a petrezselyem, valamint minden déligyümölcs és nyers zöldség, erősíti a haj ellenálló képességét. A D-vitamin szintén segíti a haj növekedését. Fő forrásai: halmájolaj, füstölt lazac, szardínia. Az F-vitamin, amelyet főleg a növényi olajokban találhatunk meg, szabályozza a normális korpaképződést. Ami a fehérjéket illeti, nagyon fontosak a szaruanyag-képződéshez, mert ez a haj legfontosabb alkotóeleme. Ezért nagyon fontos a sovány hús, hal, sajt, tojás, bab, joghurtok, friss zöldségek és a szárított gyümölcsök fogyasztása. Lehetőleg kerüljük a zsíros, túlfűszerezett, szénhidrátdús



ételek és a cukor, a keményítő fogyasztását, mert egyrészt súlyfölösleget okozhatnak, másrészt a különböző bőrtípusok számára is kedvezőtlen folyamatokat eredményezhetnek. Ma már mindenki tudja, hogy az ásványvizeknek különleges jelentősége van a haj egészségére nézve. Igyunk természetes forrásból vagy gyógyvízből nyert szénsavmentes ásványvizet, amely nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat. Ilyen például a már említett B-6 vitamin, a kalcium, magnézium, nátrium, hidrogén-karbonát, kén, kovasav és a cink.

Játssz és nyerj Dove hajápoló csomagot!
A játék >


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top