Szépüljünk

Miért pont lúd?

A lúdtalp gyakori elváltozás, jellegzetessége az alacsony boltív, a talp lefelé és befelé fordul, a lábfej a sarokcsontnál kifelé és lefelé fordul, a boka belsõ oldala kidudorodik, a lábfej elülsõ része a sarok vonalához képest kifelé irányul.




A lúdtalp három okra, illetve ezek kombinációjára vezethető vissza: a csontok deformálódása, túlságosan rugalmas ínszalagok, vagy az izmok aszimmetrikus fejlődése. Súlyosabb esetekben a lúdtalp már a születéskor észlelhető, és korrekciós kezelésre szorul, gipszelésre vagy sebészi beavatkozására.

Többnyire fiatal korban alakul ki, egyes tünetei azonban bármilyen életkorban jelentkezhetnek, és ellenkezőleg: egyeseknél a meglévő lúdtalp egyáltalán nem okoz problémát. A lúdtalpra való hajlam örökölhető, ám egyáltalán nem biztos, hogy minden esetben kifejlődik. A lúdtalp megváltoztatja a lábfej, a boka, a lábszár, sőt, a medence és a fenék csontjainak elhelyezkedését is. A tünetek súlyossága igen széles skálán mozog. A lefelé forduló lábfej nem eléggé stabil, ezért az ízületeket a normálisnál erőteljesebb mozgásra kényszeríti, s ezzel feszültségét és fáradékonyságot okoz – a beteg erről úgy számol be, hogy „fáradt a lába”.





Hosszabb távon a lúdtalp szövődményeként létre jöhet ízületi gyulladás, bütyök, bőrkeményedés, idegi daganat, és még számtalan deformáció. Az izmok fokozott igénybevétele miatt – amivel a lábfej bizonytalanságát próbálják ellensúlyozni – fájdalom jelentkezhet a síp- és szárkapocscsontokban is.





Rendkívül összetett elváltozásról van tehát szó, ezért nagyon fontos, hogy az ortopéd orvos alaposan felmérje a beteg láb állapotát, és szükség esetén előírja ortopédiai segédeszköz viselését. Ezek a speciális segédeszközök – ilyen az egyszerű lúdtalp-betét is – ellensúlyozzák a beteg szerv hibáit, leveszik a terhet a beteg ízületekről, ínszalagokról és izmokról, s ezzel megállítják a lábfej kóros elváltozását.


Mi az a bütyök?





A bütyök a lábfej első részének igen gyakori elváltozása. Előfordul nemre való tekintet nélkül, de leggyakrabban azoknak a nőknek a körében, akik divatos, keskeny orrú cipőt viselnek. A bütyök a nagylábujj és a mögötte található hosszú csont között elhelyezkedő ízület ficama: miközben az ízület kitüremkedik a lábfej belső oldalán, a nagylábujj éppen ellenkező irányba fordul, néha alá- vagy rácsúszik a mellette lévő kisebb lábujjra.

Kialakulását több tényező is befolyásolhatja: egyrészt örökölhető, másrészt a lapos boltív és a lefelé forduló lábfej fokozhatja a hajlamot, amit aztán egy szorító, vagy magas sarkú cipő tovább súlyosbíthat. A bütyök állapotát ortopédorvossal kell megvizsgáltatni, mert gyógyszeres kezeléssel csökkenthető a fájdalom és a lábfejre nehezedő nyomás. Speciális ortopédiai segédeszközökkel pedig nemcsak a helytelen járás korrigálható, de a további deformálódásnak is elejét lehet venni. A már meglévő elváltozások azonban sajnos sebészi beavatkozást igényelnek. Kivéve persze azokat a szerencséseket, akik megtanultak együtt élni ezzel az apró, de kellemetlen elváltozással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top