Szépüljünk

A rúzs története

Az a szomorú igazság, hogy a rúzs nem más, mint viasz, olaj és színezõanyagok keveréke, és ezek az alapvetõ alkotórészek a történelem folyamán alig változtak.




Az ásatások során az előkerült első rúzst 5000 évvel ezelőtt, Babilon környékén készítették. Az ajak színezésének első aranykora az ókori Egyiptomhoz kötődik, akik már akkor kiválóan keverték a színeket, szerették a kékesfekete tónusokat, és a narancsos, pirosas magentákat. Ezeket a ragacsos kencéket – amelyek leginkább a mai, nagyon fényes ajaklakkokra emlékeztetnek – precízen vitték fel, és csodálatos tégelyekben tárolták.

Aztán a rúzs áldozatául esett a sötét középkornak, majd jött I. Erzsébet, aki imádta a színeket, és az ajkakat ismét szalonképessé tette. A rúzs mai formája egy labortechnikus találmánya, aki az ihletet 1915-ben a fegyveriparból merítette, mégpedig a töltények formájából, és megszületett a máig népszerű, kicsavarható forma.





A rúzs harmadik aranykora az 1950-es évekre esik, amikor Elizabeth Taylor meghódította Hollywoodot. Vérvörös ajkai felforrósították a férfiszíveket, és a nők millió szerezték be a krémes rudacskát. A rúzs negyedik aranykora pedig az új évezred hajnalára tehető. Az illatszerboltokban, vagy a katalógusokban is hihetetlen színválaszték, és sokféle állag ingerel vásárlásra. De a döntés oly nehéz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top