Szépüljünk

A mûfogsor ápolása

Magyarországon jelenleg 3 millió ember visel protézist úgy, hogy azt mások aligha veszik észre. Ez a népesség mintegy egyharmadát teszi ki – és a protézist viselõk fele szájszagról vagy fogínyük és szájnyálkahártyájuk érzékenységérõl panaszkodik.




A részleges fogpótlások gyakran műanyag és fémrészekből állnak, ezért a szájüregben a mindenkinél jelenlévő baktériumok mennyisége és összetétele megváltozik a műfogsor viselése során. Az ínyen, a lágy részeken és a műfogsor között lévő hézagokban a baktériumok ideális táptalajt találnak a növekedésre és a szaporodásra. E folyamat során indul el a lepedék, fogkő, a „plakk” képződése, amely a műfogsorra is lerakódhat. Az új műanyag fogsorokon kevésbé, de a többszörösen javított protéziseknél – az egyenetlen felszíneken – nagy mennyiségű lepedék-, baktérium- és gombatömeg rakódik le. Emiatt jön létre a szájnyálkahártya állandó újrafertőződése, gyulladása az egymáshoz érő felszíneken. A következmények a kellemetlen szájszag, mely a szájnyálkahártya gyulladásával csak fokozódik. A kivehető részleges protéziseknek ezért különleges tisztításra van szükségük. 


Tisztítás 





A műfogsoron lerakódott fogkőréteget, szennyeződést naponta kétszer, reggel és este el kell távolítani. Ha fogkefével dörzsöljük le, az hasznos és jó, de ezzel csak mechanikai tisztítóhatás érhető el. A megoldás: rendszeresen használjunk megfelelő műfogsortisztító szereket!

Számos műfogsortisztító tabletta ismert: kíméletesen, gyorsan, alaposan tisztítanak, hatásuk során a tisztítóanyagok fertőtlenítenek és megszüntetik az elszíneződéseket. A tisztítótabletták általában tartalmaznak oxidálószereket, biológiailag aktív fehérjebontó anyagokat és tisztító hatóanyagokat. A dohányosoknak készült változat a fekete, nikotin okozta színeződést is eltávolítja. A műanyag- és fémrészekből álló, kivehető, részleges műfogsorok tisztítása csak speciális tablettával oldható meg (így elkerülhető a korróziós hatás a fémrészeken).

Mivel a műfogsor tisztítása nem a szájban történik, így a szájüreg megfelelő ápolása is nagyon fontos: fertőtlenítését és az érzékeny íny védelmét speciális szájvíz használatával oldhatjuk meg.


Rögzítés

A protézis megfelelő rögzítése az alapfeltétele a kényelmes és panaszmentes műfogsorviselésnek. Az állcsontok az idő múlásával azonban változnak – különösen foghúzást követően, amikor az állkapocs erőteljesen visszahúzódik -, s így még a legjobban illeszkedő protézis is veszít tartásából. Speciális esetben átmeneti protézis készül, amelyet 4-6 hónapig viselünk.

Ma már kaphatók olyan készítmények, melyek ebben az időszakban nyújtanak értékes segítséget, mivel kitöltik az egyre nagyobbodó hézagot az állkapocs és a protézis között, így biztosítják a rögzítést. Nem csupán a protézis illeszkedése, hanem a nyál tulajdonságai és mennyisége is döntő jelentőségű a rögzítés szempontjából. Ezért fejlesztettek a sűrű nyálú műfogsor viselőknek olyan készítményt, amely nagy felületen elosztlatva, a szájban a nyállal keveredve párnás rögzítőréteget képez az állcsont és protézis között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top