Szépüljünk

Nagyanyáink hajápolási receptjei

A hajápoló szerek sokba kerülnek, mégis mindig elcsábít minket egy modern, laboratóriumban tesztelt, tetszetõs üvegben megjelenõ új márka. Legtöbbjük igazán hatékony, de túl drága és gyakran mesterséges illatú. Próbáljunk ki néhányat a természetes hajápoló szerek közül, és gyönyörködjünk a friss gyümölcsök illatában!

Zsíros haj

A vélemények megoszlanak arról, milyen gyakran kell mosni a zsíros hajat. Néhányan esküsznek a mindennapos hajmosásra. Mások azt állítják, hogy ez serkenti a további faggyútermelést és így súlyosbítja a problémát. Bármikor mossuk is meg hajunkat, tegyünk egy evőkanálnyi almaecetet az utolsó öblítővízbe, hogy gátoljuk a zsírosodást.

Sokat segíthet az is, ha egy evőkanálnyi citromlevet és fél deci vizet elkeverünk, majd közvetlenül a fejtetőre csöpögtetjük. Masszírozzuk ujjainkkal a fejbőrünket kb. 10-15 percig, majd mossuk le. A citromsav azért hatásos hajzsírosság ellen, mert közömbösíti a faggyúmirigyek által termelt fölösleget.

Száraz haj

Nagyon óvatosan kell bánnunk a száraz hajjal, nehogy túlmossuk. Könnyen eltávolíthatjuk a haj természetes faggyúanyagát, ha gyakran tisztítjuk. Ezentúl ügyelnünk kell még a megfelelő hidratálásra is, hiszen a száraz haj ezt igényli leginkább.

Az olivaolaj csodálatos kondicionáló szer. Melegítsünk meg fél csésze olajat, illetve többet, ha nagyon hosszú a hajunk. Masszírozzuk be a hajba, különösen a hajvégekbe és a középső részekbe, mert ezek mindig szárazabbak, mint a fejbőrhöz közelebbi régiók. Kössük be fejünket műanyag sapkával, tekerjünk rá felmelegített törölközőt és hagyjuk rajta harminc percig. Így lehetővé válik, hogy az olaj behatoljon a hajszálba.(Amíg várakozunk, olvassunk egy jó könyvet, igyunk egy csésze teát, tévézzünk – nemsokára vissza kell mennünk a zuhany alá, ezért ne próbáljunk túl sok dologba belefogni.) Mossuk le alaposan, a száraz hajra alkalmas lágy sampon segítségével.

A méz is ősi csodaszere a megviselt frizurának. Keverjünk el 3 evőkanálnyi mézet fél liter meleg vízben (a hajhossztól függően nagyobb adagot is készíthetünk), majd a megmosott, de még vizes hajunkon oszlassuk el a szirupot. Csak a hajvégeket mézezzük be, ha töredezésre hajlamos, ha azonban mindenhol száraz a hajunk, a fejtetőre is tegyünk a mézből. 20 percig hagyjuk, hogy az elegy kifejtse vízmegkötő hatását a hajszálakon, majd mossuk le. Mivel a méz enyhén világosítja a hajat, kitűnően alkalmas a barna szín természetes melírozására, ám aki szeretné megtartani sötét hajszínét, az méz helyett juharszirupot használjon!

Csak néhány csepp

A pakolásokon kívül az is segít, ha kedvenc hajbalzsamunkat a következő természetes olajokkal, esszenciákkal “javítjuk fel”:

  • zsíros hajra: 10 csepp teafaolaj
  • száraz hajra: 10 csepp E-vitamin, levendula, jojoba vagy kenderolaj
  • töredezett hajvégre: 10 csepp bojtorján olaj

    szőke hajra: 10 csepp kamilla vagy citrom esszencia
  • barnás hajra: 10 csepp rozmaring vagy rózsafa esszencia
  • vöröses hajra: 10 csepp narancsolaj
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top