Szépüljünk

Természetes védelem

Bunda, tollak, pikkelyek – az állatoknak sokkal hatásosabb "beépített" védelmi rendszerük van, mint az embereknek. De ne adjuk fel, nekünk is van néhány "saját fejlesztésû" védelmünk az UV sugarak ellen.

A védelem első vonala

Az első vonal a bőr maga. Az UV sugarak támadásának pillanatában a bőr megkezdi a védelem építését. Az UVB sugarak hatására a bőr külső rétege megvastagodik, ily módon megnehezítve az UVB sugarak számára az átjutást a felületen. A tudósok hiperkeratózisnak hívják ezt a jelenséget. A napfény előidézi a melanin, a “barna festékanyag” termelődését. A természetes barnaság védi a bőr sérülékenyebb alsó rétegeit.

Melanociták

Ezek a hosszú karú polipokra emlékeztető sejtek állítják elő a melanint, azt a pigmentet, mely a bőr színét adja, s amely segíti a védekezést az UVB sugarak támadása ellen. A barna vagy sötét bőrű emberek nagyobb mennyiségben termelnek melanint, mint azok, akiknek világosabb a bőrük. A vörös hajú, világos bőrű emberek szervezete a melanin olyan „vörös” változatát állítja elő, amely egyáltalán nem nyújt védelmet az UVB sugarak ellen.

Figyelem

Mielőtt napozni indulnál, ne felejtsd el, hogy a napozás egyfajta kontroll. A napbarnítottság bizonyíték arra, hogy bőröd UV támadást szenvedett. Napozz mérsékelten – soha ne menj a napra megfelelő védelem nélkül!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top