Szépüljünk

Mi is az UV sugárzás?

A nap ultraibolya sugarait nem látjuk, azonban hatással vannak testünkre. Az UV sugarak hullámhossza rövidebb, mint az általunk látható fényé, vagy az infravörös sugaraké, melyek a melegérzetet adják. Az UV sugarak több energiát szabadítanak fel, mint más sugárzás.





Bőrünk emlékezik

A Nap sugarainak hatása bőrünkön:
Az UV sugarak javára írhatjuk, hogy szervezetünkben aktiválják a D-vitamin termelődését, megölnek bizonyos baktériumokat és javítják a hangulatunkat. De a túlzott UV sugarak erősen károsítják a bőrt. Helyrehozhatatlanul.


Azonnali hatások


  • Bőrpír
  • A bőrszín mélyülése





    Késleltetett hatások



  • A leégés a napozás után 4 órával jelentkezik
  • A bőr barnulása 2 – 3 nappal később látható
  • A bőr felső rétegei megvastagodnak

    Hosszútávú hatások


  • Ráncok és a korai öregedés jelei
  • Rákos megbetegedések alakulhatnak ki
    Az ultraibolya sugaraknak két fajtája van, az UVA és UVB: áthatolnak az atmoszférán a föld felszínére – és a bőrünkre!


    Az UVA sugarak

    Az UVA sugárzás olyannyira ravasz, hogy az emberek azt hitték, ártalmatlan, mivel az általa okozott kár nem látható azonnal. Az igaz, hogy az UVA sugarak nem okoznak fájdalmas leégést, azonban hatásuk nagyon is valóságos és hosszantartó! Az UVA sugarak adják az ultraibolyaenergia hozzávetőleg 95%-át. Az UVB sugárzással szemben – melynek erőssége délelőtt 11 és délután 3 óra között a legerősebb – az UVA a nappali órákban folyamatosan jelen van. Az UVA sugarak mélyen behatolnak a bőr dermiszébe, ahol maradandóan károsítják a sejtek DNS-ét, az elasztint és a kollagén rostokat, melyek a bőrt rugalmassá teszik, illetve megerősítik. Sőt, mi több: az UVA sugarak átjutnak az üvegen is – szélvédők és ablakok nem állíthatják meg, ahogyan a felhők sem!





    Észrevetted már, hogy azoknak az embereknek, akik túl sok időt töltenek a napon, durva, száraz és ráncos a bőrük az arcukon és a kezükön? Ez azért van így, mert az UVA sugarak elpusztították a bőr rugalmasságát, hajlékonyságát biztosító elasztin rostokat. Az egészséges, fiatal elasztin rostok a bőr felületére merőlegesen állnak. A túlzott UVA sugárzás párhuzamos pozícióba húzza a rostokat. Az eredmény? Ráncos, petyhüdt bőr!


    Az UVB sugarak

    Az UVB a bűnös: ezek azok a sugarak, melyek „megégetik” a bőrt. Olyan mélyre ugyan nem jutnak a bőrben, mint az UVA sugarak, de az UVB sugarak károsíthatják a bőrsejtek DNS-ét, s ők a bőrrák egyik legfőbb okozói. Ugyanakkor ezek a sugarak idézik elő a barnulást, beindítva a bőr természetes védekező folyamatait. Jegyezd meg: ezek a védelmi funkciók egy hajítófát sem érnek, ha túldolgoztatod őket azzal, hogy a kelleténél gyakrabban és hosszabb időre teszed ki bőrödet napsugárzásnak.

    Az UVB sugarak nem hatolnak át az üvegen, azonban az olyan világos felületek, mint a homok, a hó és a beton visszaverik őket – fontos, hogy ezt ne felejtsd el.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top