Szépüljünk

Az önbarnítás trükkjei

A cikk nagy népszerûségére való tekintettel ebben a témában is megismételjük: mit tegyen az, akinek egyáltalán nem, vagy csak a nyár végén jut alkalma arra, hogy napra menjen? Ilyenkor is létezik megoldás a téli sápadtság eltüntetésére.

Kipróbálhatjuk a barnító krémet

A manapság egyre divatosabb barnító krémek legfőbb előnye az, hogy percek alatt olyan csokiszínűre változtathatjuk magunkat, amilyenre csak akarjuk, és közben még ki sem kell tenni a lábunkat a lakásból. A krémes barnaság általában 3-4 napig marad rajtunk, utána fokozatosan világosodik a bőr. Egyenletes barnaságunkat úgy tudjuk megtartani, hogy 3-4 naponta, vagy ahogy az adott krém minősége megkívánja, újra bekrémezzük magunkat. A következőkben ismertetett részletes használati útmutató előtt már csak arra hívnánk fel a figyelmet, hogy a barnító krémek egyáltalán nem tartalmaznak fényvédő faktorokat, tehát nem védik a bőrt a leégéstől. Erre nagyon figyeljünk oda, ha hirtelen napozni támad kedvünk, mert ugyanúgy fog fájni napégette bőrünk, mint szokott, ha nem vigyázunk rá!

Mit használjunk?

Legalább ennyiféle halmazállapotban kaphatók önbarnító készítmények, mégis, melyiket válasszuk? Íme, röviden legfőbb tulajdonságaik:

  • Krém – A legkedveltebb, legkönnyebben kezelhető formula. Száraz, zsírhiányos bőr barnítására ez a legalkalmasabb. Figyeljünk arra, hogy a térdeknél és a könyököknél vékonyabb rétegben kenjük fel, mert a hajlítások során megtöredezhet és jobban besötétedhet a krém.
  • Spray – Előnye, hogy gyorsan szárad. Spriccelhetjük közvetlenül a bőrre, vagy a tenyerünkbe, majd ujjainkkal minden irányban precízen egyengessük el.
  • Balzsam – Kitűnően segít megőrizni a már lebarnult bőr színét. Ápolja, hidratálja és kisimítja a napozás során enyhén roncsolódott bőrt.
  • Zselé – A leggyorsabb barnításra képes. Annyira egyenletesen és láthatatlanul szívódik fel a bőrbe, hogy már-már a természetes barnaság látványát nyújtja.

    Teendők:

    Hosszas gyötrődés után sikerült kiválasztanunk a legszimpatikusabb barnító krémet, és türelmetlenül várjuk, hogy végre magunkra kenhessük. De…

  • mielőtt vadul nyomnánk magunkra a tubus tartalmát, vegyük le a polcról kedvenc arcradírunkat, és egyenletesen radírozzuk át vele arcbőrünket.
  • ha a barnító krémet az egész testünkre szeretnénk alkalmazni, akkor szerezzünk be egy tengeri uborka, más néven Loofah-szivacsot és valamilyen testradírt is, majd alaposan dörzsöljük át az egész testünket vele. A radírozás, vagyis a legfelső elhalt hámsejtek eltávolítása, a bőrfelszín simává varázslása azért elengedhetetlenül fontos, hogy a barnító krém egyenletesen jusson a bőrbe, vagyis ne legyenek rajtunk korpás, hámló és eltérő színű foltok.

    A felkenés

  • A krémet kis adagokban vigyük fel. Először vízszintes, majd függőleges mozdulatokkal egyengessük el a bőr felszínén, ügyelve arra, hogy mindenhova azonos mennyiségű krém kerüljön.
  • Ha csak az arcunkat akarjuk bebarnítani, akkor fontos, hogy fokozatosan halványítsuk el a krémet a nyakon, és ne hagyjuk abba egy hirtelen mozdulattal az állkapcson, mert ebben az esetben úgy fogunk kinézni, mint a cirkuszi bohócok. Finoman el kell dolgozni a krémet a füleknél, a hajtőnél és a szemöldökök környékén is, hogy ne maszkabálba készülőnek látsszunk.
  • Amikor az egész testünket bekrémezzük, gondoljunk arra, hogy milyen a természetes, napon lebarnulás, vagyis ne kenjünk krémet a kar belső részére, a tenyerünkre és a talpunkra.
  • Ha készen vagyunk a krémezéssel, azonnal mossunk kezet szappannal, hogy a körmeinkre és a tenyerünkre ne száradjon rá a barnító krém, majd a kézfejünkről a lemosott krémet újra kenjük fel alapozós szivaccsal.

    Száradás

    Egy átlagos barnító krém kb. 15 perc alatt szívódik fel bőrünkbe, a krémesebb, folyékonyabb változatok száradására akár 30 percet is várni kell. Nyugodtan üldögéljünk tehát a fürdőkád szélén, és ne bújjunk semmilyen ruhába, ne dőljünk a fehérre meszelt falnak, és ne kezdjük el unalmunkban sminkelni magunkat, amíg biztosan meg nem szárad a krém.

    Az önbarnítást követően legalább egy-másfél óráig ne érintkezzünk vízzel: ne zuhanyozzunk, ne mosogassunk… stb. Körülbelül két-három óra múlva alakul ki az egyenletes barnaság, de bőrtípustól függően még ezután is sötétedhet bőrünk egy kicsit.

    És ennyi az egész

    De azért pár szót ejtenünk kell még a krémek illatáról, ami kicsit meglepő és idegen lehet az első találkozáskor. Nem kell azonban megijednünk, mert egy-két óra alatt elpárolog az esetleg kellemetlen szag. Mellesleg az igényesebb, vagyis drágább krémek esetében manapság már mindent elkövetnek a gyártók, hogy kerüljék a krém nemkívánatos illatanyagait.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top