Szép lábak

“Már nem csak nyáron vannak panaszaim” – válaszol a visszérszakértő

Terhesség következtében is kialakulhat a visszeresség, vagy ha már korábban is szenvedtünk ettől, rosszabbodhat lábaink állapota. De az emiatt orvoshoz forduló olvasónknak csalódnia kellett, ezért kérdezte érsebész szakértőnket.

“Hat évvel ezelőtt terhességem alatt alakultak ki visszeres panaszaim, amelyek eddig csak nyári időszakban okoztak panaszokat, idén viszont a meleg elmúltával sem enyhültek. Külsőre nem feltűnő, nincs bedagadva, viszont szemmel láthatóan kékebb-lilább az az érszakasz, ami a problémát okozza, és arról nem is beszélve, hogy most már folyamatos fájdalmat okoz. Ezt gondolom az is elősegíti, hogy ülő munkát végzek” – fordult visszérszakértőnkhöz Zoé nevű olvasónk.

“Napközben és éjszaka is hideg vizes kendővel borogatom, de mivel a panaszok nem szűntek, felkerestem egy magánorvosi rendelést, ahol egy piros fénnyel világító műszerrel (sajnos nem tudom a nevét) megvizsgálták a legfájdalmasabb szakaszokat, és most jön az egészben a poén, azt mondták, hogy nem látnak visszérre utaló jeleket, nincs kitágult érszakasz. A panaszaimat nem vonták kétségbe, ezért felírtak egy kapszulát, de egyéb gyógymódot nem javasoltak. Két hétig kellett szednem, a panaszok nem múltak el. A kérdésem az lenne, hogy hová forduljak ezután, mivel az orvos, akinél jártam azt mondta, hogy ha nem használ a kapszula, akkor az ő tudománya itt megállt?! (És még fizettem is érte!!!) Előre is köszönöm segítségét és válaszát!” – írta felháborodott levelében olvasónk.

“A terhesség alatt a hormonális változás során gyakran kialakul fokozott visszeresség, mely a terhesség után részben elmúlik. A visszamaradó visszértágulatokat a szoptatási időszak után szépen eltüntethetjük a már említett sclerotherápiával, vagyis az ún. visszér injekciózásával. Amennyiben nem az ágyéki gerincből kiinduló ideg kompresszió által okozott fájdalomról beszélünk, akkor nagy valószínűséggel visszértágulat magyarázza a panaszokat, bár látatlanban nehéz megmondani” – válaszolta szakértőnk.

Terhesség egyenlő visszér?

LábStory sorozatunkban nemrég a 35 éves Enikő is vallott arról, hogy a gyerekvállalás hozta elő a visszereit, ezért a betervezett második baba után vállalkozott is az érsebészeti műtétre, és ő sem bánta meg. Mivel a visszér elleni orvosi kezelések és kenőcsök többségét a kilenc hónap során nem lehet bevetni, maradnak a régi trükkök a tünetek enyhítése érdekében: nem megerőltető séta, kompressziós harisnya, a láb felpolcolása és a váltott vizes zuhany például sokat segíthet.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top