Szép lábak

Járj utána, mi okozza a panaszaid! – válaszol a visszérszakértő

Zsibbadt, elnehezülő láb – a visszérbetegség tipikus tünete. Egy olvasónknak nem ennyire egyértelmű panaszai voltak, mégis úgy döntött, visszérszakértőnknek ír róluk.

„A segítségét szeretném kérni. Nem tudják, mi az oka annak, hogy mindkét lábamon három ujjam a kisujjtól kezdődően szinte állandóan zsibbadt, az ujjaim olykor kimerevednek és fájnak. Mi lehet ennek hátterében, és hova forduljak segítségért? Ideggyógyász, ortopédus, érsebész sem tudott segíteni. Válaszát előre is hálásan köszönöm” – fordult szokatlan panaszával érsebész szakértőnkhöz Rózsa.

 

„Laborvizsgálat elvégzését javaslom, mert az alacsony szérumkalciumszint tetániás rohamot idézhet elő mellékpajzsmirigy- (hipoparatireózis) betegségben. Cukorbetegségben is előfordulhat a lábujjakon zsibbadás, míg a köszvénynél ízületi fájdalmak fordulhatnak elő. De ki kell zárni érszűkület lehetőségét is a perifériás erek vizsgálatával. A gerinc vizsgálata magyarázatot adhat a csigolya kompressziója által okozott, végtagba, ujjakba sugárzó fájdalomra, zsibbadásra. Szóval mindenképp forduljon szakorvoshoz, hogy ezeknek a problémáknak az eredetét meg lehessen találni” – sorolta szakértőnk, hogyan lehet sorban kizárni az ilyen tüneteket okozó lehetséges problémákat.

Rózsa azt mindenképpen jól tette, hogy több orvost felkeresve próbálja kideríteni, mi okozza a panaszait. Sokan követik el azt a hibát, hogy csak a súlyosabb tünetek megjelenésekor fordulnak szakemberhez, pedig a betegség korai felismerése sokat javíthatna a gyógyulási esélyeken.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top