Egészség

Lábunknak is ártunk a zsíros ételekkel? – válaszol a visszérszakértő

Az egészséges táplálkozás a visszeres problémák elkerülése miatt is nagyon fontos. Akinek ráadásul magas a koleszterinszintje, az nem árt, ha nagyon odafigyel arra, mi kerül a tányérjára.

„Van-e bármilyen összefüggés a táplálkozás és a visszér kialakulása között? Édesapám elég »zsírosan« étkezik, és egy ideje gondja van a vérnyomásával, most pedig magas koleszterinszintet is mértek nála. A lábát gyakran fájlalja. Nem látni rajta tüneteket, de inkább megelőzném a dolgot, ha még lehetséges” – kérdezte Zitu nevű olvasónk a Nők Lapja Café visszérszakértőjét.

Aggodalma nem alaptalan, hiszen a magyar konyha az elmúlt évtizedekben jelentkező mindenféle nemzetközi gasztroirányzat és változó ideig ható táplálkozási divathullám ellenére máig bővelkedik zsíros, kalóriadús alapanyagokban, elkészítési módokban. Bár más előidézői is vannak a vénás panaszoknak, nem véletlen, hogy a krónikus vénás elégtelenség nálunk nagyjából a lakosság 10-15 százalékát érinti.

Lábunknak is ártunk a zsíros ételekkel? – válaszol a visszérszakértő

 

„A túlzott táplálékbevitel, a túlsúly fokozza a visszértágulat kialakulásának kockázatát, annak minden tünetével és szövődményével. A magas koleszterinszint (hypercholesterinaemia) és az elhízás is rizikófaktor az érszűkület kialakulásának szempontjából” – szögezte le visszérszakértőnk. A vénás betegségeknél szerinte – az öröklött hajlamon kívül – elsősorban az életmódnak van szerepe, így a két legalapvetőbb faktornak: hogyan táplálkozunk, és mennyire élünk aktív, mozgásban gazdag életet.

Próbáljuk elkerülni, vagy legalábbis ritkán fogyasztani a fűszeres, „magyaros” ételeket, hiszen ezeknek eleve van vízvisszatartó, és így a szövetek ödémásodásához vezető hatása. A cukor is kerülendő, és nem csak a testsúlyunk érdekében.

Létezik pár olyan étel, ami kifejezetten ajánlott, ha meg szeretnénk előzni a vénás problémákat. Régóta ismert, hogy az érfalak erősségére jó hatást gyakorol a C-vitaminban gazdag fekete áfonya. Ez a zamatos bogyós gyümölcs tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, segíti a vér- és nyirokkeringést, viszont nem kapható minden boltban. Ezekben a hónapokban sokkal elérhetőbb és szintén nagyon ajánlott gyümölcs a grépfrút, ami rendkívül gazdag az immunrendszert erősítő vitaminokban, de nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és kalciumot is. Hatóanyagai erősítik az érfalakat, remek máj- és vértisztító, és segít a zsírok lebontásában, ezért csökkenti a koleszterinszintet.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

 „A te LábStoryd” sorozatunkban olvasóink osztják meg másokkal személyes tapasztalataikat a visszérbetegségekről. Küldd be te is saját, de akár édesanyád, testvéred vagy más ismerősöd minél részletesebb sztoriját erre a címre e-mailben. A Nők Lapja Café szakértőjének segítségével kiválasztjuk a legjobb történeteket, amelyek – a beküldő nevének feltüntetése nélkül, vagyis anonim módon – megjelennek a témával foglalkozó rovatunkban. Az a cél, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a megelőzés fontosságára és arra, hogy mit tehetünk a kínzó tünetek ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top