Egészség

Mire jó a heparin?

A heparin nevű hatóanyagot vetik be a visszeres panaszok megelőzésére vagy kezelésére, de akkor is, ha ödémás, dagadt a lábunk. De mit is tud egészen pontosan ez a hatóanyag?

Mire jó a heparin?Ha már olvasgattuk a recept nélkül kapható, visszér elleni gyógykészítmények tájékoztatóját, akkor biztosan találkoztunk már a heparin nevével. De vajon mit tud ez az anyag, ami miatt a duzzadt, véraláfutásos bőrfelületek, illetve a vénák gyulladásainak gyógyírja?

A kérdés megválaszolásához a véralvadás biológiai folyamatát kell megértenünk, amit már mindenki megtapasztalt saját magán, amikor az elvágott ujjából szivárgó vér többé nem volt folyékony, hanem tulajdonképpen megszilárdult, és így megszűnt a vérzés. Az alvadás a szervezetünknek az egyik alapvető védőfunkciója: így akadályozza meg, hogy túl sok vért veszítsünk. A sérülés helyén jelentkezik, s jelzi, hogy elindult a sebgyógyulás.

A heparin pont a folyamat ellentétét tudja: képes arra, hogy lelassítsa a véralvadást, ezzel elősegítse az áramlást az erekben. Így lesz az egyik legszélesebb körben alkalmazott véralvadásgátló anyag, és ezért alkalmas az erekben kialakult pangás esetén, a visszeresség szövődményeinek megelőzésére, a trombózisok kialakulásának megakadályozására.

A heparin vagy injekció formájában alkalmazható, vagy külsőleg felhasználható krémek, gélek hatóanyagaként kerül a bőrre, és onnan szívódik fel. Azért legyünk óvatosak; a heparinnal szemben is fennállhat túlérzékenység, azaz allergia, ilyenkor nem szabad bevetni, ahogy súlyosabb vérzések esetén sem.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top