Egészség

Visszérveszély – milyen sportot NE válassz!

Általános jó tanács, hogy a mozgás, az aktív élet jót tesz az esztétikai és egészségügyi problémát egyaránt jelentő visszerek ellen – csakhogy nagyon nem mindegy, milyen sportot választasz. Összeszedtük, mi az, ami kifejezetten árt, ha hajlamos vagy a vénás tágulatokra.

A lábat elcsúfító, kidudorodó visszerek kialakulásában a megnövekedett vénás nyomásnak van a legnagyobb szerepe: ha pang az erekben a vér, akkor az érfal ettől kitágul. A kitágult érben a visszérbillentyűk – amelyek arról gondoskodnak, hogy a szív felé felpumpált vér ne folyhasson vissza – működése károsodik, a nyomás egyre nagyobb. Így pedig tovább tágul az ér, és ezért lesznek a már jól látható kacskaringós kitüremkedések: ahhoz, hogy a megváltozott méretű véna elférjen, el kell kanyarodnia, illetve ekkor kezd kifelé domborodni. Valljuk be, nem szép látvány, ráadásul még fájdalmas is, és olyan szövődményei lehetnek, mint a vénás fekély vagy az úgynevezett következményes bőrtünetek.

Ha már értjük a vénás nyomás szerepét, akkor könnyen belátható, miért tesznek egyes sportok jót a visszeresség ellen, és miért rontják – sőt akár okozzák – a helyzetet más mozgásformák. Íme, a visszér elleni és visszérellenség sportok:

– Kifejezetten rosszat tehet a body building és súlyemelés. Mielőtt könnyedén legyintenénk, hogy ez úgyis a pasik sportja, de azért gondoljunk bele: hányan emelgetnek kisebb-nagyobb súlyokat közülünk az edzőtermekben, amikor elkap bennünket az életmódváltás heve. Ráadásul a mai napig léteznek kéz- és lábsúlyokkal végzett tornák, márpedig a megerőltető, súlyokkal végzett tornák megterhelik az ereket (is).

árthat a tempósabb futás
Árthat a tempósabb futás

– Intenzív futás – amennyire jót tehet a séta, annyira árthat a tempósabb futás. Ennek ellenére vannak, akik a visszerességet szintén kiváltó, illetve súlyosbító túlsúlytól a tagadhatatlanul zsírgyilkos futással küzdenének, és inkább fáslit használnak. Sajnos hiába tesz jót a közérzetüknek és a súlyuknak a futás, a visszerek ilyenkor jobban fájnak, és még inkább kidagadnak. A lassúbb futás, kocogás azonban mértékkel jó lehet, hiszen az izmok a szív irányába pumpálják a vért.

„Ugrálós” tornák – legyen az a mostanság divatos stepaerobik, kangoo vagy dance, a kimerítő, láb becsapódásával járó tornák sem ajánlottak azoknak, akiknek már vannak visszeres panaszaik, vagy hajlamosak rájuk.

Melegben végzett sportok – szintén nagyon felkapott lett a bikram jóga, amikor 38–40 °C-ra felfűtött teremben végzik a speciális jógagyakorlatsort. A dolog előnye, hogy a magas hőmérséklet miatt az izmaink, és a szalagok könnyebben nyúlnak, nem is beszélve a fokozott izzadásról, ami valóban segít kiválasztani a méreganyagokat. Csakhogy a melegben a visszerek még jobban kitágulnak, ezért akárcsak a szaunázást, jobb elkerülni ezt a mozgásformát.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top