Szép kertek

Zöldségeskert balkonládában: főétel, saláta és limonádé az erkélyről

Bár megvannak a korlátai, a zamatos termésen túl is élvezhetjük előnyeit a balkonkertészkedésnek. Mivel ehhez még a földet is magunk vesszük, itt tényleg csak azt kapja a növény, ami a mi kezünkön keresztülmegy. Így, hacsak nem vegyszerezünk, a termés bio lesz. Ráadásul az emeleten a hagyományos veteményeseket tizedelő meztelen csigákkal sem kell megküzdenünk.

Ha ilyenkor, nyár elején állunk neki a balkonkertészkedésnek, az azt jelenti, hogy már csak kész palántákkal lesz dolgunk. Ami fontos, hogy ha különleges fajtákkal találkozunk, ne féljünk a kísérletezéstől, egészen izgalmas, új ízeket ismerhetünk meg. Nagy szerencse, hogy ezekre a találkozásokra a városi hobbikertészet reneszánsza idején egyre több az esélyünk. Például egyre több városi balkonkertész tapasztalja örömmel, hogy cserépben is terem a paradicsom, ahogy azt is, hogy a padlizsánhoz hasonlóan sokkal több formában létezik, mint azt a zöldségespult kínálata alapján gondolhatnánk. Ugyanígy a paprikának is rengeteg fajtája beszerezhető a különleges csiliktől a magyar fűszerpaprikákig.

Zöldségeskert balkonládában: főétel, saláta és limonádé az erkélyről

Muskátli és paprika

A fűszerpaprikák nemcsak kis helyen teremnek intenzív ízeket, de dekoratívak is a virágok mellett. Ha paprikát nevelünk, akkor a palántákat meleg, napfényes helyre ültessük ki, hetente néhányszor öntözzük, lássuk el néha tápanyaggal, és várjuk türelemmel az augusztusi–szeptemberi szüretet.

Paradicsom: már sokaknál bevált

A paradicsommal könnyen érhetünk el sikereket, ami fontos, hogy érdemes a balkonkertészkedésre szakosított, törpe változatokat keressük. Miután átültettük, a paprikához képest több vízzel lássuk el, de kevesebb fénnyel is beéri. A föld legyen sima virágföld, ahogy minden balkonzöldségnél.

Padlizsán az emeleten

Ahhoz, hogy a padlizsánnal sikerrel járjunk, jó meleg időre és sok-sok vízre lesz szükségünk. Illetve komolyabb elszántságra vagy balkonkertészeti tapasztalatra is, mert míg a paradicsom és a paprika könnyen termőre fordítható, a padlizsán már komolyabb kihívást jelent. Ebből is találhatunk kisebb növésű változatokat, és havi egyszer lássuk el tápanyaggal is. Nem kell megvárnunk, hogy akkorára nőjön, mint a bolti, szedjük le, amíg még szép fényes a héja, és együk minél frissebben.

Erkélybarát cukkini

A padlizsánnál könnyebb esetnek számít a cukkini, amit szintén termésre bírhatunk cserépben. Mielőtt elültetnénk, válasszunk ki egy igazán nagy cserepet, mert helyre azért szüksége van, majd találjunk neki egy napos területet. Folyamatosan tartsuk nedvesen a földjét, és havi egy trágyázás nem árt neki neki a növekedéshez. A cukkinira is igaz, hogy addig szedjük le, amíg szép fényes, sőt ha magunk termeljük, a virágát is megkóstolhatjuk – az olaszoknak rengeteg receptjük van erre, a rántott cukkinivirág és a cukkinivirágos pizza csak a kezdet.

Zöldségeskert balkonládában: főétel, saláta és limonádé az erkélyről

A szapora uborka

Közeli rokona, az uborka is megél az erkélyen, és nagyjából ugyanazokra a körülményekre van szüksége. Legalább 6 órányi napsütés az ideális számára, és támasztékról sem árt gondoskodni. Ha az erkélykorlát nem megfelelő, akkor rácsot kell neki biztosítanunk. Ha viszont egyszer az uborka beindul, néhány nap alatt aprócskáról nagyra nő a termés. Csak arra figyeljünk, hogy inkább ollóval szüreteljünk, nehogy megsértsük a növényt.

Krumpli nő a szatyorban

Ha balkonkertészkedésre gondolunk, elsőre nem a krumpli jut majd az eszünkbe, pedig ez is megterem az erkélyen a megfelelő előkészületek után. Van, aki egyből a virágföldes zsákba ülteti, de jobban járunk egy erős bevásárlószatyorral, aminek az alján pár lyukat szúrunk, majd megtöltjük földdel. Az öntözésnél majd óvatosan járjunk el, hogy lehetőleg ne folyjon ki túl sok víz alul. A szatyorba ültetjük el a 10 dekás bolti krumplikat vagy vetőburgonyát, egymástól 30 centire. Egy szem krumpliról 5-10 szem újabb krumplit szüretelhetünk majd nyár végén, aminek az íze semmi egyébhez nem lesz hasonlítható. Ha a tő száradásnak indul, eljött a mi időnk!

Kísérőnek saláta és fűszerek

Ha már ennyit fáradtunk, nem maradhatnak ki az ízlésünk szerinti fűszernövények, mint a petrezselyem, kapor, rozmaring, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, snidling, menta, citromfű, és mellé egy kis tépősaláta, rukkola. Ha palántákat veszünk, akkor a gondos átültetés után a rendszeres locsoláson kívül tényleg nem sok dolgunk akad, és akkor is el tudunk készíteni egy ízletes salátát az erkélyünkről, ha időközben odakinn kitört a zombiapokalipszis. Mellé pedig jöhet egy mentás-bazsalikomos vagy citromfüves limonádé.

Ha attól tartasz, hogy a városi zöldség a szmog miatt egészségtelen, ezt olvasd el!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top