Szép kertek

Citrusok otthon: varázsolj mediterrán hangulatot a lakásba!

A citrusfélék jellemzően mediterrán növények, ám hazai viszonyok közt is megélnek – akár lakásban is. Ezekre ügyelj, ha azt szeretnéd, hogy a bódító citrusillat akár egész évben átjárja otthonodat.

A kezdetek

A citrusfa nem dísznövény, így tartásakor kissé másképp kell eljárnod, mint a többi szobanövény esetében. Ennek ellenére sok citrusféle nevelhető lakásban, köztük a törpe mandarin, a zöldcitrom, a citrom és a savanyú mandarin. A citrusfélék 1-3 éves koruk között kezdenek el gyümölcsöt hozni. A lakásban tartott citrusfákon pedig akár egész évben teremhet gyümölcs.

Citrusok otthon: varázsolj mediterrán hangulatot a lakásba!

A tavaszi időszak az ideális az új lakó érkezésre, de most, nyár elején sem vagy még elkésve. Szerezz be egy fát a kertészetből. (Magról is ültethetsz, de akkor 1-2 éves korában be kell szemezni vagy át kell oltani, különben nem hoz termést.) Vásárolj hozzá egy nagyobb, az alján lyukakkal ellátott konténert, és speciálisan a citrusfélékhez ajánlott termőföldet. Általánosságban akkor kell átültetni, ha kinőtte az ültetőedényét, de ajánlatos rögtön ezzel kezdeni, amint hazahoztad a kertészetből. Az ideális vízelvezetés érdekében a konténer alsó részébe teríts agyaggranulátumot vagy apró kavicsokat. Citrusfélék számára készült talajjal töltsd meg a konténert úgy, hogy körben, a peremeknél mindenütt hagyj egy kis helyet. Állítsd bele a fát és az üresen maradt részt töltsd ki termőtalajjal, majd öntözd egészen addig, amíg a lyukakon el nem kezd szivárogni a víz.

Teremts ideális körülményeket

A citrusféléknek naponta legkevesebb 10 óra napsütésre van szükségük, ezért a lakás déli, napos részén, ablak mellett érzik igazán jól magukat. Sűrűn öntözd: amikor a talajának felső része kiszárad, akkor van szükség vízpótlásra. Fontos, hogy az öntözővíz szoba-hőmérsékletű legyen. Az összegyűjtött esővíz az igazán ideális a számára, de egy kis állott csapvíz is megteszi, ha másra nincs lehetőség. A tápoldatozás mellett trágyázást is igényel. A szarvasmarhatrágya a legmegfelelőbb erre a célra. Ügyelj arra, hogy a trágya ne érintkezzen közvetlenül a gyökérzettel. Nagyjából havonta ismételd a folyamatot.

Teleltetés

A citrusfélék teleltetést igényelnek. Erre egy fűtetlen, ám világos helyiség a legalkalmasabb 1-5 °C körüli hőmérséklettel. (Sose legyen fagypont alatt!) Ritkán, körülbelül havonta egyszer, kevés vízzel öntözd. Ilyenkor már nem növeszt új hajtásokat. Ne ijedj meg, ha hullatni kezdi a levelét! Természetes folyamat, amennyiben nem túlzott mértékű, nem kell betegségtől tartani. Február vége, március eleje körül kezd majd ismét növekedni, amennyiben sikerült ideális körülményeket teremtened a teleltetéshez. Ekkor fokozatosan szoktasd a napfényhez, a meleghez és kezdd el rendszeres “nyári időszámítás szerinti” öntözését, tápoldatozását.
Amennyiben erre nincs lehetőség, tartsd egyenletes hőmérsékleten, távol a fűtőtesttől, és megfelelő mennyiségű párologtatóval teremts párás környezetet számára. Ekkor télen is növekedni fog, és akár teremhet is.
Bárhogy is teleltetted, tavasszal mindenképp végezd el az ágak metszését, hogy szép, sűrű, egészséges lombozatot kapj. Egy napos, szélvédett balkon maga a földi paradicsom a számára, így ha rendelkezel ilyennel, bátran tedd ki egész nyárra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top