Szép kertek

Így neveld a növényedet: munkanaptár júniustól szeptemberig!

A kertészkedés kiváló stresszoldás, kikapcsolódás, hobbi – a jutalmunk pedig nemcsak a napérlelte háztáji zöldségek és gyümölcsök fenséges íze, hanem egy jó adag sikerélmény is. Kóstolj bele te is! Íme, egy kertnaptár a nyári és kora őszi teendőkkel.

Június

A zöldségeskertben: Ültesd ki a hagymát, az őszi és téli káposztát. Az újburgonyát, most kell felszedned, az uborkákat pedig felkötöznöd. A kényes zöldségféléket is ültesd ki a szabadba.

A gyümölcsösben: Ez a cseresznye szezonja, ám ha tényleg rendelkezel cseresznyefával, ezt akár mondani se kell, a tűzpiros vagy mélybordó gyümölcsöktől roskadozó fa látványa mindent elárul. Egy dologra azonban ügyelned kell: nem csak mi rajongunk ezért a gyümölcsért, hanem a madarak is. Tartsd távol őket, de válassz kíméletes módszert: egy remekbeszabott madárijesztő vagy egy kereplő jól végzi a dolgát és a madaraknak sem esik bántódásuk. A földieperindák egy részét gyökereztesd le, a többit távolítsd el. Ne felejtsd el megmetszeni bogyótermő fáidat!

Így neveld a növényedet: munkanaptár júniustól szeptemberig

Július

A zöldségeskertben: a krumplitöveket kupacold fel, lombját pedig havonta kétszer permetezd egészen betakarításig. A sokoldalú sárgarépából sohasem elég. Ilyenkor vethetsz újra. Ez a nyár legmelegebb hónapja: teríts szalmát a bokros paradicsom alá, ez megakadályozza a nedvesség gyors elpárolgását a talajból.

A gyümölcsösben: ekkor érik a feketeribizli, a málna és a földieper is. Ám a finom gyümölcsök elfogyasztása vagy feldolgozása (szörpnek és lekvárnak egyaránt kiválóak) után is van még teendőd: szedés után metszd meg a ribizlibokrod, a málna letermett vagy gyenge vesszőit vágd ki, az új hajtásokat pedig gondosan kötözd fel. Szabadulj meg a földieper elöregedett leveleitől is.

Augusztus

A zöldségeskertben: Kiszedheted a földből a hagymát. Amennyire lehet, tisztogasd meg a rátapadt földtől, és száraz, hűvös helyen tárold. Ekkorra már szép kövérre híztak az egyes tökfélék is. Akár azonnal elkészítheted vagy fagyasztóba teheted őket. A korai fejes káposzta mellett egyes, gyorsan növő salátaféléket még ilyenkor is vethetsz.

A gyümölcsösben: Elő a metszőollóval! A bogyósok, valamint az alma- és a körtefa metszése ilyenkor válik esedékessé. Ha jövőre is szeretnél mézédes földiepret falatozni, most kell előkészítened az ágyást. Egyes almafajták is ilyenkor érnek. Nincs is jobb egy közös almaszüretnél egy langyos nyári délutánon.

Szeptember

A zöldségeskertben: Ebben a hónapban a betakarításé a főszerep. Szedd fel a gyökérzöldségeket, ásd ki a burgonyát, és vidd száraz, hűvös és sötét raktárba. A lombját, amennyiben egészséges, komposztálhatod is. Palántázd ki a korai káposztát.

A gyümölcsösben: A hónap végéig be kell fejezned a nyári metszést. Eljött az áfonya leszedésének ideje. Ezzel egy időben a vesszők visszametszéséről se feledkezz meg!

Gondolj a jövő nyárra is! Amennyiben szeretnéd újabb növényekkel gazdagítani a kertet, egyes fajtákat célszerű már most beszerezned.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top