Szembejött

Súlyos állapotok: mérgezéssel vittek kórházba két beteget, de nincs ellenszer

Az ukrajnai Lemberg megyében két helyi lakost botulizmus-mérgezés miatt szállítottak kórházban. Állapotuk súlyos, azonban nincs a kórháznak készleten a botulizmus ellenszeréből.

Az 59 és 58 éves férfiak házi készítésű konzervhúst ettek, vélhetően ettől lettek rosszul, és kaptak ételmérgezést. A betegeket először a járási kórházba vitték, ahonnan később Lembergbe szállították őket. Jelenleg az intenzív osztályon vannak, állapotuk súlyos.

A betegek botulizmus-mérgezésben szenvednek. A botulizmus egy olyan bakteriális toxin okozta ételmérgezés, ami idegrendszeri tüneteket vált ki. A kórokozó klinikai tünetekkel jelentkezik, amely néhány órától akár 2-5 napig is eltarthat. A botulizmus kezdeti tünetei közül a szájszárazságot lehet kiemelni, de hányás, hányinger, valamint hasfájás is gyakran jelentkezik. Később a beteg képtelen olvasni, kettős látása lesz, pupillabeidegződési zavar miatt merev lesz a pupillája.

A két férfinak be kellene, hogy adják a botulizmus ellenszerét, csakhogy a gyógyszerkészítményből nincs a kórházban – írja a Kárpátinfo. Arról egyelőre nem közöltek információt, hogy később be tudnak-e szerezni valamennyit a gyógyszerből, vagy, hogy enélkül megmenthetők-e a betegek. 

Ukrajnában 2017 eleje óta összesen 90 botulizmus-mérgezés esetét rögzítették, melyből 9 esetben halálos kimenetelű volt a betegség. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top