Szembejött

Közeleg az utolsó pillanat: három évünk van megelőzni a katasztrófát

Három éve van az emberiségnek arra, hogy visszafogja az üvegház hatású gázok kibocsátását, különben visszafordíthatatlan, ránk nézve végzetes változások indulnak el a Föld éghajlatában.

Egyre jobban kongatják a vészharangot az éghajlatváltozással foglalkozó kutatók. Legutóbb több diplomata és kutató, köztük az ENSZ éghajlati vezetője és Stefan Rahmstorf fizikus írt nyílt levelet a témában, amiben riasztó kijelentéseket tettek.

A kutatók úgy látják, ha az emberiség 2020-ig nem csökkenti tartósan az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor Föld átlaghőmérséklete átlépheti azt az értéket, ami felett beindulnak a visszafordíthatatlan folyamatok. A változások hatására állandóvá válhatnak az árvizek, a tengerszint drasztikusan megemelkedhet és kiszámíthatatlanná válhat az időjárás.

Ez is érdekelhet Megnézem

A nyílt levél megírói több pontból álló válságtervet is kidolgoztak, amivel az országok vezetői hozzájárulhatnak az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentéséhez. Úgy látják, 

  • a megújuló villamosenergia-felhasználás növelésével, 
  • az elektromos autó eladások felpörgetésével,
  • az erdőirtások felszámolásával, és a
  • cégek “zöld kötelezettségvállalásával”

még megállítható a folyamat.

Christina Figueres bizakodó: “Már a küszöbén állunk annak, hogy 2020-ra a kibocsátási görbét lefelé tudjuk elmozdítani a saját jövőnk érdekében, miközben kiállunk az ENSZ fenntartható fejlesztési céljainak védelme és különösen a végletes szegénység felszámolása mellett” – idézi az Origo a kutatót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top