Szembejött

Figyelmeztetnek: apróhirdetésekre válaszolva csalnak ki tízezreket a magyarokból külföldi csalók

Fifikás csalásra hívja fel a figyelmet a rendőrség, amivel az elmúlt időszakban több magyar hirdetőt is átvertek.

Fokozott óvatosságra inti a lakosságot a rendőrség az egyre terjedő internetes apróhirdetésekkel kapcsolatos csalások miatt. A feltehetően külföldi elkövetők magyar apróhirdetési oldalak hirdetéseire jelentkeznek emailben, mint lehetséges vásárlók. A csalók rövid levelezés után PayPal-en keresztül fizetést indítanak, erről egy hamis értesítő levelet küldenek az eladónak. Közben azt várják a hirdetőtől, hogy a termékek szállítási költségét – 200-300 eurót – az Western Unionon keresztül adjanak fel nekik, mert ők annyival többet küldtek PayPal-on keresztül.

A rendőrség arra kéri az interneten hirdetőket, hogy ne postázzanak csomagot addig, amíg a fizetés valódi visszaigazolása nem érkezik meg, vagy a pénzt meg nem kapták. Jó tudni, hogy a PayPal soha nem hivatkozik konkurens vállalatra, mondjuk a Western Unionra. A készpénz befizetését igazoló, de a szállítás összegének kifizetésére felszólító email nem valós, ilyet a PayPal soha nem küld ügyfeleinek. A befizetés addig nem történt meg, amíg az a PayPal számlán nem látható. Ha a vásárló befizetésre hivatkozik, ellenőrizze a számlája forgalmát. Valós befizetés hiányában soha ne postázzák a csomagot.

Néhány jó tanács:

  • Ne köss olyan üzletet, amelynek részletei a fizetés és a szállítás vonatkozásában nem tisztázottak!
  • Saját személyes adataidat, belépési azonosítóidat soha ne add meg senkinek!
  • Netbankba csak közvetlenül a főoldalról lépj be, sosem egy linkre rákattintva!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top