Budapesti Nyári Fesztivál

Tisztán élni

Idén második alkalommal csatakozik a Budapesti Nyári Fesztivál ahhoz a világméretű kezdeményezéshez, mely a drogfogyasztás és drogkereskedelem okozta problémákra kíván rámutatni. Június 26-án, a Drogellenes Világnapon a fesztivál szervezői újabb nagyszabású rendezvénnyel hívják fel a figyelmet az összefogás fontosságára.

Tudtad-e?
Az ENSZ közgyűlése 1988-ban nevezte ki június 26-át a drogfogyasztás és a drogkereskedelem elleni küzdelem nemzetközi napjává. Ekkor határoztak arról is az aláíró felek, hogy minden tagállam kidolgozza saját kábítószer-ellenes programját, melyet 2003-ig a gyakorlatba is átültet.

Komoly problémák
Az összefogásra pedig nagy szükség is van: a drogprobléma ugyanis sokkal súlyosabb, mint azt a legtöbb ember gondolná. Az ENSZ 1988-ban célul tűzte ki azt is, hogy a 2008-ra 50 százalékkal csökkentik a fogyasztást világszerte: ezt azonban nem sikerült megvalósítani, sőt az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának statisztikái szerint folyamatosan növekszik azoknak a 15 és 64 év közöttieknek a száma, akik valamilyen illegális szerrel élnek. A szervezet becslései szerint 200-230 millió ember fogyaszt kábítószert világszerte, akik közül átlagosan évente kétszázezren esnek áldozatul szenvedélyüknek. Sajnos hazánkban is évről évre romlik a helyzet. Az európai drogmonitorozó intézet 2015-ös jelentése alapján Magyarországon 2007 és 2013 között mintegy 50%-kal nőtt az illegális szereket kipróbálók aránya, amely adat még elkeserítőbb annak tükrében, hogy egyre fiatalabb korban próbálják ki a magyarok a különféle drogokat.

Az összefogás erejével
Ilyen komoly problémával szemben minden segítségre szükség van: évente ezen a napon világszerte koncertekkel, előadásokkal, közösségi eseményekkel, workshopokkal és felvilágosító, ismeretterjesztő programokkal világítanak rá a résztvevők a drogok okozta problémákra. Minden évre más tematika, más megközelítésmód köré szervezik a Drogellenes Világnap programjait. Így 1988 óta szerepelt már a szlogenek között a “Nézzünk szembe a valósággal: a tagadással, a korrupcióval és az erőszakkal”, a “Drog nem gyerekjáték”, a “Sporttal a drogok ellen” hívómondat is. Hazánk 1997-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, a Budapesti Nyári Fesztivál pedig a tavalyi nagy sikerű közösségi, családi napja és margitszigeti nagykoncertjét követően idén is izgalmas rendezvényekkel veszt részt a világméretű összefogásban.

Tisztán élni

Élj tisztán!
Ez a mottója annak az immár hagyományos drogellenes világnapi gálakoncertnek, amelyet idén a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendeznek meg június 26-án. A nagyszabású esten a hazai zenei élet olyan kiváló előadói lépnek fel, mint Snétberger Ferenc és tanítványai, Szirtes Edina Mókus, Jammal, Szőke Nikoletta, Boggie, az InFusion Trio, a WindSingers és a Kállay-Saunders Band. A jelképes árú (500 Ft-os) jeggyel látogatható koncertet idén is egész napos családi program előzi meg a Városmajorban.

Bővebb információ és jegyvásárlás >>>

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top