Szabadidő

Történelmi témájú könyvek, amiket mi, csajok is élvezünk

Ki mondta, hogy a történelem unalmas, és nem csajos téma? Szerintünk ezeket a könyveket a nők is levennék a polcokról.

Történelmi témájú könyvek, amiket mi csajok is élvezünkHal Vaughan: Egy ágyban az ellenséggel
Coco Chanel titkos háborúja

(Európa Könyvkiadó)

Sok-sok könyv és újságcikk született már a divat örök nagyasszonyának életéről, azonban eddig egy sem taglalta életének azon időszakát, amikor Coco Chanel együttműködött Hitler magas rangú hivatalnokaival az 1940-es évek megszállt francia fővárosában. Részletesen kiteregeti viszonyát a Veréb fedűnevű Hans Günther von Dincklage német diplomatával, és rámutat arra, hogy ez az úriember nem csupán társasági „zsúrfiú” volt, hanem befolyásos kém. Vaughan könyvéből megtudhatjuk, milyen akciókba vonták be Coco Chanelt, hogyan sikerült elkerülnie a letartóztatását, és hogyan menekült ezek után kilenc esztendőre Svájcba, természetesen a szeretőjével, hogy aztán 70 évesen visszatérve ismét a divat nagyasszonyaként ragyoghasson Párizsban, halála napjáig. A szerző nem mellesleg újságíró és dokumentumfilmes, akinek a II. világháborús hírszerzés igen gyakori témája.

Történelmi témájú könyvek, amiket mi csajok is élvezünkKati Marton: A nép ellenségei – családom regénye
(Corvina Kiadó)

Megrendítő, igaz történet egy családról – a szerző emlékei alapján. Kati Marton szülei jelentős amerikai hírügynökségek hazai tudósítói voltak a 40-es évektől, akkoriban, amikor leginkább dübörgött az ÁVO terrorja, amikor rajtuk kívül már nem jutott külföldi tudósító hazánkba. A hisztéria a tetőfokára hágott, és kémeknek gondolták őket, ami kényes helyzetüket tovább nehezítette. Minden lépésüket figyelték, besúgók vették őket körül, míg a házaspár szinte felszabadult könnyedséggel élte az újságírók életét, amely látszat lehetett csupán. Hamarosan szorult a hurok: Kati szüleit letartóztatták, a kislány pedig testvérével együtt ismeretlen családhoz, mély szegénységbe került. A család viszontagságos élete a megrendítően őszinte kötet hasábjain Amerikáig jut, ám a magyar titkosszolgálat keze ott is utoléri őket…

Történelmi témájú könyvek, amiket mi csajok is élvezünkPhilippa Gregory: A vörös királyné
(Carthapilus Konyvkiadó)

A Tudor-kor nyitányának krónikája, szerelemmel, szenvedéllyel, halállal. A történet az 1400-as évek Angliájában játszódik, háborús időben. A trónért két család verseng: a Yorkok és a Lancasterek. A kötet hősnője, Margaret Lancaster nőként nem is álmodhat arról, hogy ő legyen az uralkodó, azonban fiának, Henrynek meg akarja szerezni a trónt, az eszközökben pedig nem válogat! Akár egyetlen igaz szerelmét is hajlandó kockára tenni ezért a küldetésért. A romantikus történelmi regényeiről világszerte ismert szerző izgalmas, élettel teli kötete ez, ami amellett, hogy szórakoztat, hitelesen mutatja be az angol történelem egy intrikákkal teli korszakát is.

Történelmi témájú könyvek, amiket mi csajok is élvezünkKöteles Viktória: 88 magyar találmány
(Sanoma Budapest Könyvkiadó)

Fontos, hogy tudjuk, mi mindent találtak föl felmenőink, hogy bárhol járunk a világban, vihessük a magyarok jó hírét. Ez az érdekes kötet 88 olyan hazai találmányról mesél, amelyek megváltoztatták a világot. Ilyen például Kempelen Farkas sakkozógépe, amely már a XVIII. században ámulatba ejtette a világot. És ez még csak a kezdet! Számos hazai feltaláló járult hozzá ahhoz, hogy az életünk a mai, modern világban ilyen kényelmes lehessen. A 88 találmány történetét Köteles Viktória gyűjtötte össze és jegyezte le. Ideális olvasmány ahhoz, hogy tájékozottabbak legyünk, vagy hogy gyerekeinknek meséljünk belőle.

Történelmi témájú könyvek, amiket mi csajok is élvezünk

Jean-Barmard Pouy, Serge Bloch, Anne Blanchard: Mihasznák enciklopédiája
(Sanoma Budapest Könyvkiadó)

Ez a kötet olyan nőkről és férfiakról szól, akik nyomot hagytak az irodalomban, a történelemben, valamint a tudományban, mindazzal, amit tettek vagy létrehoztak. Hogy akkor miért a mihaszna jelző? Mert mindezt meglehetősen hebehurgyán tették, róluk aztán végképp senki nem mondta volna, hogy ebből a gyerekből lesz valaki. Mégis, évtizedekkel később lángésznek kiáltották ki őket, haláluk óta a nevüket dicsfény övezi. Ez a könyv tetteiken túl magánemberekként is bemutatja őket, rávilágít arra, milyenek voltak valójában, felidézi a komisz, ifjú éveiket is. A három szerző munkájának nyomán könnyű elhinni, hogy bármelyikünk neveletlen rosszcsontjából lehet egy napon zseni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top