Szabadidő

Studio5 / Nyolc másodperc (X)

Bemutatók vegyeskarra és orgonára

2017. október 21.

Szent István Bazilika  

Újszerű élmény részese lehetsz, ha ellátogatsz egy vadonatúj formáció, az öt fiatal zeneszerzőből alakult Studio5 koncertjére, amely a helyszín, a Szent István-bazilika különleges adottságaira épül.  A komolyzenei ötösfogat tagjai: Bella Máté, Virágh András Gábor, Solti Árpád, Varga Judit, Kutrik Bence. Céljuk, hogy az európai zenei tradícióból kiindulva olyan új hangversenyeket hozzanak létre, amelyek magas művészi színvonalon képeznek hidat tradíció és innováció, patina és progresszió között.  Külföldön is végeztek zenei tanulmányokat, de mindannyian a Zeneakadémiát tartják alma materüknek.  A fiatal művészcsoport a jelenkorban határozza meg a zenei szerepét, és szeretnék közelebb hozni a kortárs zenét a fiatalabb közönséghez. „Egy olyan értő, fiatal közönség kialakítására törekszünk, akik tisztában vannak saját zenei hagyományuk értékeivel” – ez vállalt programjuk.  

Épp ezért a Studio5 tudatosan szakít a kortárs zenei közegre jellemző klisékkel, és rendhagyó helyszínen jelentkezik a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A bazilika hatalmas tere intenzív hangzó környezet. Maratoni hosszúságú, nyolc másodpercnyi a lecsengése egy hangnak, a koncert címe is erre utal. Kórusművek és orgonára írt kompozíciók hol külön-külön, hol együttesen szólalnak majd meg. Az akusztikai élményt fokozza, hogy a kórus ahelyett, hogy egyszerűen felállna az oltár vagy az orgona előtt, a térben elosztva, különböző csoportokat formálva énekel, a közönség ennek a hangzó térnek a közepén foglal helyet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top