Szabadidő

Óriásmacskák, akik még a kutyáknál is nagyobbak

Cicának kevéssé nevezhető macskák, amelyek nemcsak hatalmas méretük, de szépségük miatt is könnyen az emberek szívébe lopóznak. Tekintélyt parancsoló tömegük simán felveszi a versenyt a kutyákkal is, ennek ellenére ők is dorombolnak és hízelegnek, mint a többi kiscica.

A háziállatok, azon belül a macskák különleges fajtái alakultak ki az évek során. Az óriásmacskáknak nevezett gyűjtőnév alatt többféle macskafajtát ismerhetünk meg. Most összegyűjtöttük a leghíresebb, és persze legnagyobb macskákat. Ha te is szeretnél otthonra egy óriási cicát, akkor érdemes ezekre a fajtákra figyelned. 

A szavannamacska tulajdonképpen egy pöttyös vadmacska, az afrikai szervál és a közönséges házi macska keveréke. Ez a fajta az 1980-as években jött létre. Megjelenésükben miniszerválokra hasonlítanak, bundázatuk pöttyös vagy márványos. Barátságosak, kíváncsiak, kedvesek, gazdájukhoz ragaszkodnak. A tenyésztők és a gazdik szerint is viselkedésükben kissé kutyaszerűek, ahova a gazdi megy, odamennek ők is, gazdának pedig általában csupán egy embert fogadnak el. Játékosak, mozgékonyak, más cicákat nem nagyon tűrnek el maguk mellett. Ápolásuk rövid szőrük miatt roppant egyszerű.

A Maine Coon az Egyesült Államok nemzeti macskája, különleges tulajdonságai miatt, eredetét tekintve meglepő és valószerűtlen elméletek és történetek láttak napvilágot, a genetikai képtelenség macska-mosómedve kereszteződéstől kezdve, Marie Antoinette cicájának kalandos utazásával bezárólag. Ezzel szemben őseik egyrészt a vikingekkel érkezett norvég erdei macskák lehettek, másrészt az Amerikába érkező európai tengerészek által a hajókon utaztatott hosszú szőrű macskák, amelyek képesek voltak elviselni a zord körülményeket. Mostanában nálunk is elterjedt ez a macskafaj, tekintélyes termete ellenére is sokan tartják lakásban. Nagyon kedves állat, bár hosszú szőre miatt az ápolása nem könnyű. Lassan nőnek, teljes méretüket csak három éves koruk után érik el.

 

Az egyik leghíresebb Maine Coon macska Omar, akinek gazdája mindennap megoszt egy-egy képet a cica életéről. Omar ugyanolyan termetű volt kiscicaként, mint az alom többi tagja, mikor 2013-ban jelenlegi gazdája, Stephy Hirst hazavitte. Az ausztrál nő akkor még nem is sejthette, hogy néhány év múlva feltehetően a világ egyik leghosszabb, 120 centiméteres házi macskáját tarthatja az ölében.  Az óriáscicusról azóta az egész sajtó beszámolt, Omart pedig azóta több mint 66 ezer ember köti a képmegosztó oldalon. 

On the prowl looking for a good place to nap ????????

Omar the Maine Coon (@omar_mainecoon) által megosztott bejegyzés,

New Yorkban is él egy óriásmacska, ő is Maine Coon fajtájú, és a legendás Sámsonról kapta a nevét. A cica 123 centiméter hosszú és gazdája Jonathan Zurbel szerint nagyon kedves, jól nevelt cica, akinél jobb háziállatot kívánni sem lehet. Sámson 13 kilogrammot nyom, ami nagyjából egy hiúz méretével egyezik meg. Sámson imád a gazdáján feküdni, reggel első, hogy dolga bebújjon Jonathan ágyába, és ráfeküdjön. 

Az óriás macskák persze elegendő helyet igényelnek, hiszen a fotókat nézegetve jól látható, hogy egymaguk könnyen elfoglalnak egy egész kanapét is akár. Az óriás cicák akkorák is lehetnek, mint egy közepes termetű kutya, de a nagyságuk mellett nagyon nyugodtak, és szívesen alszanak egész nap. Szeretik más állatok közelségét, és a gazdáikon is imádnak pihenni. 

Ijesztő méretük senkit ne riasszon meg, ezek a házi kedvencek pont olyan kedvesek és barátságosak, mint kisebb társaik. Sőt, sokan állítják, hogy minél nagyobb egy macska, annál több szeretet képes adni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top