Szabadidő

Picassótól a démonűző sámándobolásig – a legtutibb Múzeumok Éjszakája-programok Budapesten

A múzeumlátogatás egyáltalán nem unalmas dolog. Ezt bizonyítja már sok-sok éve a rendkívül népszerű Múzeumok Éjszakája, ami idén is olyan gazdag programot állított össze június 25-re, hogy már az átnézése is komoly erőpróbának számít. A legígéretesebb budapesti programokból válogattam.

A Múzeumok Éjszakájában az a jó, hogy ilyenkor az eseményeknek helyt adó múzeumok egy része is igyekszik a megszokottakon túl pluszprogramokat nyújtani, sőt időnként még olyan intézmények is csatlakoznak, melyek amúgy egyáltalán nem funkcionálnak múzeumként. Ilyen hely idén a legendás, és idén már 102 éves Astoria szálloda is, amit a szállóvendégek kivételével az átlag magyarok ritkán láthatnak belülről, most azonban egy épülettörténeti séta keretében megcsodálhatjuk, már ha időben regisztráltunk a programra.* Hasonlóan ínyenc lehetőség az

Országos Széchenyi Könyvtár Raktári séták nevű progija, ahol legnagyobb könyvtárunk azon részét járhatjuk be, ahová egy átlagos látogató nem juthat be.

Szintén nem a megszokott programok közé sorolható a Kresz Géza Mentőmúzeum Mentés a levegőből nevű műsora, ennek keretében betekinthetünk a helikopteres mentők munkájába. Azt sehol nem írják, hogy lehet-e helikopterre szállni az eseményen, de reménykedni azért szabad. Izgalmas, és múzeumi programhoz képest elég egyedinek számít az, amit a Csekovszky Gyűjtemény Kiállítóházában szerveztek, ugyanis házi gyümölcspálinkákat kóstolhatunk. Egy hosszú éjszakához kell a kakaó, a dolgot pedig különösen izgalmassá tehetjük, ha ezután egyből a Rendőrmúzeum felé toljuk a biciklit, ott ugyanis lesz alkalmunk élesben kipróbálni az alkoholszondákat, márpedig ebben 0%-os alkoholfogyasztással nincs túl sok móka.

Koncertek és rock and roll

A Múzeumok Éjszakája 2016-os rendezvényfolyamban részt vevő múzeumok többsége cáfolja, hogy olyan hely lenne, ahol csak csendesen sugdolózva lehet átadni magunkat a műélvezetnek, és jó néhány helyen hangos koncertekkel dobják fel a nagyérdeműt. A Bajor Gizi Színészmúzeumban például Tompos Kátya lép színpadra, de aki nem a zenéért megy oda, annak Nemzetünk Színészei, Molnár Piroska és Bodrogi Gyula tartanak szubjektív tárlatvezetést. Aki szép helyen akar kellemes muzsikát hallgatni, annak a Kerekes Band koncertjét ajánlom a Várkert Bazárban, a Zwack Múzeum és Látogatóközpontban pedig Zséda tolja a talpalávalót.

 Nem éppen koncert, de mindenképp rock and roll, hogy a Ludwig Múzeumban Hobo tárlatvezetésével lehet végignézni a Rock/tér/idő nevű kiállítást, és szintén a zene szerelmeseinek kedvez a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, melynek Total Records névre hallgató kiállításában híres fotósok albumborítókra készített képeit csodálhatjuk meg. Ha pedig a zenehallgatás és a zenei kiállítás önmagában kevésnek bizonyul, a Néprajzi Múzeumban akár táncra is perdülhetünk, ugyanis a dél- és latin-amerikai társastáncok keretében a Valcer táncstúdió táncosai révén ismerkedhetünk meg az alaplépésekkel. Azt azért senki ne várja, hogy a végére a parkett ördögévé válik, ugyanis a program mindössze fél órás. A zene nevében démont is űzhetünk a Labirintus Panoptikum Démonűző sámán dobos nevű rendezvényén, ahol a dobolás ősi rítusával megszabadíthatjuk magunkat az ártó szellemektől.

Picasso és a foci

A foci-Eb idején sok drukkert nehéz felállítani a tévé elől esténként, de a Múzeumok Éjszakája erre is próbált megoldást találni. Az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Muzeális Kiállítóhelyén például bele lehet lesni az M4 sportkommentátorainak munkájába, és ki lehet próbálni a műfajt, míg az Országos Széchenyi Könyvtár azoknak a pasiknak kedvez, akik ugyan elkísérik a párjukat, de azért közben meccset is néznének, itt ugyanis külön meccsnéző termet nyitottak a fanatikusoknak.

A város leglátogatottabb programjának a Magyar Nemzeti Galéria Picasso kiállítása tűnik, ahol több mint száz eredeti művet lehet megtekinteni, feltéve ha valaki vállalja cserébe a kilométeres sorban állást. Az Iparművészeti Múzeum Iszlám művészet című kiállítása is izgalmas csemegének ígérkezik, viszont a foci szerelmesei valószínűleg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban találnak maguknak valami izgalmasat, ugyanis A szerencsejátékok történetében a saját Tippmix-mániájuk eredetére is rálelhetnek. Ücsörgős programnak pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem Epreskertjét javaslom, ahol Kertmozi a fák között címmel tartanak vetítést a képzős diákok videós munkáiból a hangulatos ősfás ligetben.

*A Múzeumok Éjszakáján akad néhány esemény – az általam ajánlottak között is –, melynek látogatásához előzetes regisztráció szükséges. Erről és a részletes programokról a Múzeumok Éjszakája 2016 hivatalos oldalán tájékozódhatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top