Szabadidő

Nem hallgatunk a celebekre, ha olvasásról van szó

A sikerregények mellett továbbra is a szépirodalom a legnépszerűbb az olvasni szeretők körében. A nők és az idősebb korosztály képviselői vesznek inkább könyvet a kezükbe, és az olvasnivaló kiválasztásában a téma és szerző mellett a kedvező ár is fontos szerepet játszik.

Minden tizedik magyar úgy nyilatkozott a Bookon.hu és a KutatóCentrum közös felmérésében, hogy nem szokott olvasni. A fiatalok körében ugyanakkor még nagyobb ez az arány: minden hatodik 18 és 29 év közötti egyáltalán nem szokott könyvet venni a kezébe.

A szépirodalmat is faljuk

A hölgyeknek mintegy 95 százaléka legalább alkalmanként meg szokta lepni magát valami jó kis olvasnivalóval, és még a kevesebbet olvasó férfiaknál is 82 százalék ez az arány. A nők számára könyvválasztáskor mások ajánlása is fontos: az ismerőseik, családtagjaik véleményére 13 százalékuk ad, a hírességek ajánlása ugyanakkor mindössze 2 százalékuk döntésében játszott szerepet.

Nem hallgatunk a celebekre, ha olvasásról van szó

Az olvasni szeretők körében a sikerkönyvek után a szépirodalmi művek, valamint a történelmi, életrajzi leírások a legnépszerűbbek. Míg bestsellereket a megkérdezettek 60 százaléka vesz szívesen a kezébe, addig szépirodalmi és történelmi köteteket már csak körülbelül feleannyian.

Mást olvas a férfi, mint a nő

A férfiak és a nők ízlése a könyvek terén igen eltérő. Habár mindkét nem képviselőinek körében a sikerregények a legnépszerűbbek, a nőknél sokkal nagyobb a műfaj népszerűsége (74 százalék, illetve 46 százalék).

Az erősebbik nemnél a történelmi témájú könyvek foglalják el a dobogó második fokát, megelőzve a szépirodalmi műveket. Ezzel szemben a hölgyeknél a történelmi művek a toplista ötödik helyére szorulnak, a szépirodalom mellett az életmód-egészség-otthon és gasztronómia műfajok is megelőzik azt. A férfiak a nőkhöz képest szívesebben olvasnak sportról, míg az ezotériával foglalkozó könyvek nem meglepő módon a nők körében népszerűbbek.

Vezetnek a gasztro könyvek

Az idősebb, 40 év feletti korosztály a fiatalokhoz képest jobban kedveli a történelmi és gasztronómiai témájú könyveket, és a napi politika, gazdaság és bulvár témák iránt is inkább 30 év felett kezdünk el érdeklődni.

A szépirodalom legtöbb kedvelője az idősebb korosztályból kerül ki: az 55-64 évesek 46 százaléka olvas szívesen ilyen könyveket, míg a 30-39 éveseknek mindössze 28 százaléka. Náluk a 18-29 évesek is nagyobb arányban (35 százalék) olvasnak szépirodalmat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top