Szabadidő

„Szeretném ijesztgetni az embereket” – ismerd meg Magyarország legígéretesebb gyerekszínészét!

Még csak nyolcéves, de már harmadik filmjében szerepel, tervei között szerepel többek között a rendezés is. Vigyázz világ, mert Emma Bercovici elindult világhódító útjára.

Múlt héten a Twitteren jelent meg Banner-Szűcs Lóránd rövidfilmjének, a Sandwich című alkotásnak a plakátja. A brit Richard Pepple és a többek között a Fehér istenből vagy az Aranyélet című sorozatból is ismert Thuróczy Szabolcs neve mellett Emma Bercovici szerepel a plakát tetején.

Az amerikai és magyar szülők gyerekeként született kislánynak nem ez volt az első találkozása a kamerával, mivel édesapja, Luca Bercovici maga is több filmben szerepelt, de rendezett, és producerként is tevékenykedik. Emmával a család budapesti lakásán nyílt lehetőségünk beszélgetni a filmezésről.

A filmezés mellett Emma természetesen iskolába jár, teniszezik, kung-fuzik és már írja élete első forgatókönyvét is (Fotó: IMDB/Simándi Nóra)

Nem ez az első film, amiben szerepelsz, ha jól tudom, igaz?

Igen, az első a Don’t breathe című volt, akkor 5 éves voltam. Egy nagyon szegény kislányt játszottam benne, aki Detroit egyik rossz negyedében él, és az a vágya, hogy szörfözhessen. Az egy amerikai film volt, és angolul beszéltünk benne.

Egyébként adtál már interjút?

Nem, ez az első interjúm.

Mesélsz a Sandwich-ről egy kicsit?

Persze, arról szól, hogy…

(ezen a ponton Emma anyukája közbeszól, mert ugyan a filmet idén forgatták, de várhatóan csak 2018-ban mutatják be, ezért a rendező kérésére részleteket nem árulhatunk el a történetből, legfeljebb annyit, ami kiderül a plakátról is).

…Thuróczy Szabolcs játssza az apukámat a filmben, nagyon jó volt vele szerepelni, nagyon kedves volt, mint ahogy a rendező (Banner-Szűcs Loránd – a szerk.) is, nagyon szerettem vele dolgozni.

Emma és filmbéli apukája, Thuróczy Szabolcs (Fotó: Kiss Nelly)

Mennyi ideig tartott a forgatás?

Öt napig, legalábbis nekem ennyit kellett ott lennem.

És addig lógtál a suliból?

Igen (nevet), persze mindent be kellett pótolni, de nagyon jó volt.

Hogy kezdődött a filmezés, hogy kerültél az első forgatásra?

A szüleim láttak egy hirdetést a castingról, amiben hozzám hasonló kislányt kerestek, és megkérdezték, hogy szeretnék-e menni.

(„Bár több embert ismerek a filmes világban, ez teljes véletlen volt, nekem nem is igazán volt közöm hozzá” – mondja ezen a ponton Luca, az apuka, akire kérdőn nézek, hogy mennyire egyengette lánya útját a film világába.)

Emma, nem izgultál nagyon az első forgatásodon?

Egyáltalán nem izgultam, nagyon szerettem az egészet és úgy éreztem, hogy én vagyok a sztár! Még saját lakókocsim is volt, igaz, hogy nagyon meleg volt benne, de azért kibírtam.

Emma Thuróczy Szabolcs (j.) és Szabó Simon (b.) társaságában (Fotó: Kiss Nelly)

Szeretnél a jövőben is ilyesmivel foglalkozni, más filmekben szerepelni?

Igen, nagyon szeretnék!

Milyen jellegű filmekre gondolsz?

Nagyon szívesen szerepelnék „mély horrorfilmekben”! – mondja és nevet.

De hát még csak 8 éves vagy, nem láthattál még horrorfilmet!

Nem is láttam, de szeretnék valami ijesztő jelenetben benne lenni, szeretném ijesztgetni az embereket! Most halloweenkor is ördögnek öltöztem, még az ördögbotom is megvan!

Van valaki, akivel szívesen szerepelnél együtt?

Az igazi apukámmal nagyon jó lenne szerepelni.

(„Ez most nyáron megtörtént” – szól közbe Emma apukája, aki elmondja, hogy egy amerikai barátja beszélte rá őket, hogy a Joshua Tree nemzeti parkban forgatott rövidfilmjében megjelenjenek.)

Ez igaz, meg is szúrt egy kaktusz – csap a homlokára Emma.

Emma Bercovici ötéves korában szerepelt először filmben (Fotó: Bercovici-Havas Katalin)

Egyébként milyen filmeket szoktál nézni?

Nemrég láttam a Spy kids címűt, azt nagyon szerettem, általában nagyon szeretem az ilyen kémkedős filmeket. De az Óriásláb fia is nagyon jó volt, meg Az élet könyve című mese, azt is imádom, most jön a második része a Coco, azt is meg szeretném nézni! De sci-fiben is szívesen szerepelnék, jó lenne egy olyan rész, amikor megkérdezhetem, hogy „hol vagyok, mi ez a bolygó?!?”.

Mondjuk a következő Star Wars filmben?

Akár abban is, de azért inkább emberként, mint valami űrlényként. Akciójeleneteket is szívesen csinálnék, átugranék egyik házról a másikra!!! Vagy egy rajzfilmben is szívesen lennék hang, kipróbálnám, hogy az milyen.

Ma már sok színész nem csak a hangját, hanem a mozgását is adja számítógéppel létrehozott figurákhoz, például Benedict Cumberbatch A hobbit – Smaug pusztasága című filmben. Ilyesmi is érdekelne?

Benedict Cumberbatch animált sárkányként

Igen, de azért ez a sárkány fura lehet. Én inkább macska lennék vagy valami olyan, ahol nem nehéz mozogni.

Mi a helyzet a szövegtanulással, nem okoz gondot?

Nem, persze, csak ha van rá idő, de akkor nem bánom, ha szöveget kell tanulni.

Az osztálytársaid, barátaid egyébként mit szólnak a filmes karrieredhez?

Ők is szeretnének szerepelni, az egyik barátnőm teljesen odavan érte, mondta, hogy olyan szeretne lenni, mint én.

A Sandwich című filmet jövőre láthatja a közönség (Fotó: Kiss Nelly)

Tervezed is, hogy ilyen területen tanulj tovább?

Persze, már most is járok Földessy Margithoz, hogy szépen beszéljek. Imádok oda járni, sok kis jelenetet szoktunk eljátszani. De színházban is szívesen fellépnék, meg énekelnék is, azt nagyon szeretem. Sőt, olyan filmben szeretnék szerepelni, ahol énekelnem is kell.

Például egy Disney-filmben?

Igen!!!

Van olyan, amit kifejezetten szeretsz a forgatásokon?

Az az egyik kedvenc részem, amikor a forgatás napján már korán felkelek, mert annyira izgatott vagyok. De az is jó, amikor utána megcsinálják a hajamat meg a sminkemet. Szerepelni is szeretek persze. Egyébként most is egy castingról jöttünk, de az egy nagyon régi korszakban játszódik, amikor Picasso még élt. Jó volt, mert Baranyi Kata castingolt, akivel a Don’t breathe castingján már találkoztam.

Az előző kérdést folytatva, van olyan is, amit nem szeretsz a forgatáson?

Egyszer szerepeltem egy reklámban, abban egy iszonyatosan régi szemüveget kellett volna hordanom, de attól nagyon elállt a fülem, úgyhogy azt nem szerettem, de végül szerencsére nem is kellett használni.

(Ezen a ponton a szülőktől is meg kell kérdeznem, hogy mit szólnak lányuk ambícióihoz. A veterán filmes Luca válaszol.

Egyszerre vagyunk nagyon büszkék és nagyon félünk is – mondta az amerikai filmes. – Ez egy nagyon kemény munka, és ha Emma szeretne ezzel foglalkozni, akkor rengeteget kell majd dolgoznia. De persze tanulnia is kell, mi pedig úgy állunk hozzá, hogy ő elsősorban egy kisgyerek, egy tanuló, és nagyon szeretnénk, ha normális életet élne. Nem ez az egyetlen, központi dolog az életében, mi pedig támogatni fogjuk, amíg ő akarja ezt csinálni, és amíg számára ez jó szórakozást jelent. De nem fogjuk ebbe az irányba nyomni, épp ellenkezőleg. Ha ő szeretné ezt csinálni, akkor neki kell majd ezért tennie.)

A 8 éves kislány forgatókönyve összetettebb mint néhány hollywoodi kasszasiker (Fotó: Bercovici-Havas Katalin)

Mondd csak Emma, a színészkedésen kívül a filmezés más részeivel is foglalkoznál?

Igen, egy barátnőmmel elkezdtem írni a saját filmemet, sőt már egy szereplőnk is van! A barátnőm ötlete volt, amikor megtudta, hogy voltam filmezni, és megkérdezte, hogy csinálnánk-e egyet közösen is. Mondtam, hogy oké, de meg kell kérdeznünk az apukámat erről.

Ez izgalmasan hangzik, te leszel majd a rendező?

Én VAGYOK a rendező, és a forgatókönyvíró is!

Apa, te is szerepelsz majd a filmben, te leszel az egyik tanár! (Luca ezen a ponton megadóan bólint „Tudom” – csak ennyit mond). Én találtam ki a történetet, már el is kezdtem írni, egy füzetbe, meg a számítógépemen is írtam egy részét. Nagyon izgalmas, mert ez lehetne az első filmem rendezőként, a barátnőm pedig először szerepelne színészként. Sőt, opertőr is szeretnék lenni, ugye a lányok is lehetnek operatőrök?

Hát persze, sőt sok nő dolgozik operatőrként!

Akkor jó!

A fiatal színésznő egyelőre élvezi a korai kelést és a felvételek előtti sminkelést (Fotó: Kiss Nelly)

Milyen film lesz az első rendezésed?

Egy dráma, aminek elég keserédes a vége. Egy Ada nevű kislányról szól, aki egy olyan világba születik, ahol a költészet áll mindennek a középpontjában, de neki nagyon tetszenek a számok is, meg a tudományos dolgok. Viszont sokan azt mondják neki, hogy ez nem jó, mert a lányoknak a szépséggel és a kreativitással kell foglalkoznia, és nem pedig keményen dolgoznia. Aztán megtervez egy hajót, de ez nem tetszik a körülötte lévőknek, ezt meg is mondják neki. Ezért lebénul.

Ez tényleg elég drámaian hangzik!

Aha, de még nincs vége, ezután még fontos szerep jut a költészetnek, a mateknak és a zenének is.

Oké, ezt feltétlenül látnom kell, ugye meghívsz majd a premierre?

Persze! – mondja hatalmas mosollyal az arcán. „Azért előbb meg kéne írni a forgatókönyvet, nem igaz?” – kérdezi az apja, amire Emma határozottan bólint.

Az interjúnak ezzel sajnos vége, mert a család a vacsorához készülődik. A fiatal filmestől viszont komoly ígéretet kaptam, hogy akkor is készíthetek majd vele interjút, ha már egész Hollywood a lábai előtt hever majd, így olvasóink első kézből értesülhetnek majd Emma Bercovici világhódító karrierjéről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top