Szabadidő

Ez az, amit a Barlangfürdőről csak kevesen tudnak

Az ország egyik legkedveltebb fürdője és Miskolc leglátogatottabb turistalátványossága még azoknak is tartogathat titkokat és meglepetéseket, akik régóta ide járnak kikapcsolódni. Ha legközelebb a Barlangfürdőben jársz, ezekre a különlegességekre is figyelj! 

 

1. Egyszerűen nincs még egy ilyen a világon

Nem túlzás azt állítani, hogy a Barlangfürdőnek nincs párja: természetes képződményként a Miskolctapolcai barlangfürdő ugyanis tényleg teljesen egyedülálló. Rajta kívül hasonló adottságú fürdőzőhely csak egyetlen van a világon (az Amerikai Egyesült Államokban, a floridai Orlandóban), ám az egy mesterséges építmény.

Ez az, amit a Barlangfürdőről csak kevesen tudnak

2. Az apát látta meg benne az üzletet

Bár a barlang és a termálforrás ősidőktől fogva ismert, sőt lakott hely is volt, Tapolca fürdőhellyé válása csak a török uralom után kezdődött el. Görömböly apátja 1711-ben vetette fel először a fürdőhely kiépítésének ötletét, ami nyitott fülekre talált, hiszen tapolcai apátság “vagyonfelmérésében” 1717-ben már a fürdő üzleti célokra történő hasznosításának konkrét terve és javaslata is szerepelt. Az építkezést 1723-ban el is rendelték.

3. Ezt isszák a miskolciak

A Barlangfürdő és környéke évszázadokon át egyházi birtok volt, amit csak a XX. században vásárolt meg Miskolc városa a görögkatolikus egyháztól. A terjeszkedő megyeszékhelynek nem csak a termálvízben rejlő üzleti lehetőségek miatt volt szüksége a fürdőre, hanem az itt található hideg vizes források miatt is, amelyek még napjainkban is a város vízellátásának felét fedezik azzal, hogy havonta körülbelül egymillió köbméternyi, rendkívül tiszta és jó minőségű vizet adnak a városnak. Ezekre a vizekre alapozva hozták létre a Miskolci Vízművet is.

4. Nincs még egy ilyen meleg karsztvíz Európában

A fürdő vize egész Európában egyedülállónak számít, ugyanis nem tartozik a kontinensen nagy általánosabban előforduló, magas sótartalmú melegebb gyógyvizekhez. Ez a termálvíz nem olyan tömény (a fürdőegyüttesben felhasznált termálvíz összes sótartalma nem éri el az 1000 mg/l-t sem), ezért ebben a vízben – szemben az egyes sokkal töményebb gyógyvizekkel – korlátlan ideig lehet fürödni. A víz másik különlegessége, hogy a karsztvizekhez képest szokatlanul meleg: 24–31 °C-os. Európában ilyen magas hőfokú karsztvíz máshol nem található!

5. Titkos járatokat is felfedezhetsz

A kb. 230 millió éves triász mészkőben az alulról feltörő meleg vizek sok üreget alakítottak ki az elmúlt sok százezer év során, amik közül az 1891–1936 között zajló bányászat sokat megsemmisített (és egyúttal sokat éppen ez a tevékenység tárt fel, majd ezután tönkre is tett). Ma a barlangok és barlangroncsok egy részét csak barlangkutató felszereléssel lehet felkeresni, és sokuk meglátogatása némi kis túra után bárki számára elérhető. Ezeket a barlangokat egyébként ősidők óta ismerték és lakták is: a Szent Kereszt-hegyen lévő sziklaüregben végzett ásatások során 1928 és 1931 között például jégkorszakbeli ősember csontmaradványára bukkantak, és megtalálták annak pattintott kőeszközeit, valamint azoknak az állatoknak a csontjait, melyekre az ősember vadászott. Ezen kívül még neolitkori vonaldíszes edénytöredékek is előkerültek a törmelékből. 

Ez az, amit a Barlangfürdőről csak kevesen tudnak 

Még több wellness és fürdő az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top