Szabadidő

Egyre gyakrabban látnak medvét Magyarországon is

Bár egyre gyakrabban lehet medvét észlelni hazánkban, ez nem jelenti azt, hogy hirtelen elszaporodtak volna ezek az állatok. Inkább csak a mi megfigyeléseink lettek pontosabbak.

Ma már egyre gyakrabban lehet medvét észlelni hazánkban – mondta Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának vezetője a Magyar Időknek, és hozzátette, hogy a közösségi média térhódításával pedig szélesebb rétegek is értesülnek a felbukkanásukról. A szakember szerint Szlovákiában és Lengyelországban szaporodik az állomány, így az amúgy is óriási területeket bejáró nagyragadozók hazánkban is feltűnnek.

A medve veszélyes állat, akkor is, ha csak ritkán támad emberre. Nem árt óvatosnak lenni – figyelmeztetett a nemzeti park munkatársa. „Ha a medve nem vesz észre minket, akkor csendben, de lehetőleg minél gyorsabban távozzunk az állat közeléből. Azonban fontos, hogy ne rohanjunk a medve elől, hiszen ezek az állatok akár negyven kilométer per órás sebességgel is képesek futni. Ha a medve észrevett minket, beszéljünk halkan, és emeljük a kezünket a fejünk fölé, hogy az állat emberként tudjon minket azonosítani. Ha nem érzi magát veszélyben, nem fog támadni” – idézi a szakember tanácsait a Magyar Idők.

Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon munkatársa a lapnak hozzátette, nem lát esélyt arra, hogy Magyarországon olyan mértékben elszaporodjanak a medvék, mint az erdélyi területeken. A medveészlelések megszaporodása szerinte csak a technika fejlődésének köszönhető. „Egyre több a vadkamera és a mezőgazdaságilag művelt terület, így az esély is nagyobb, hogy medvét lássunk.

(via InfoRádió)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top