Szabadidő

Fődíjat nyert a Testről és lélekről című film

Újabb jelentős díjat zsebelt be Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről.

A Camerimage nemzetközi filmoperatőr-fesztivál fődíját vette át szombat este a nyugat-lengyelországi Bydgoszczban Herbai Máté, a Testről és lélekről című film operatőre.

Az idén 25. alkalommal megrendezett bydgoszczi szemlén – mely a világ egyetlen nemzetközi filmoperatőr-fesztiválja – héttagú, Stuart Dryburgh neves amerikai operatőr vezette zsűri döntött a főverseny díjazottjairól. Enyedi Ildikó és Herbai Máté filmje után a második helyen a többek között az idei cannes-i filmfesztiválon díjat nyert orosz film, Andrej Zvjagincev Szeretet nélkül című filmdrámája végzett, melynek operatőre Mihail Kricsman.

Enyedi Ildikónak a Testről és lélekről című alkotása idén elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, valamint a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. A magyar filmek közül elsőként júniusban elhozta a sydney-i filmfesztivál fődíját is. Az Európai Filmdíjakért és – Magyarország hivatalos nevezettjeként – a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért is versenyben van.

2018-tól a lengyel mozikban is vetítik az alkotást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top