Szabadidő

Újragondolták a jelzőlámpákat a telefonnyomkodó emberek miatt

Akibe ütközött már bele az utcán az okostelefonjába mélyedt járókelő, az bizonyára értékelni fogja azt az új fejlesztést, amellyel egy holland városban igyekeznek elejét venni, hogy az emberek besétáljanak az autók alá.

Arról, hogy milyen veszélyei vannak a vezetés közbeni telefonhasználatnak, már több komoly felmérés, kutatás is készült. A gyaloglás közben folytatott telefonnyomkodás veszélyeivel azonban eddig még nem nagyon foglalkoztak, most azonban az amerikai National Safety Council közlekedésbiztonsági civil szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre gyakrabban fordulnak elő olyan balesetek, amelyeket a telefon birizgálása okoz, miközben tulajdonosa az utcán sétál.

Mivel a tiltás jellemzően nem szokott eredményre vezetni, egy holland kisvárosban más megoldás utánnéztek. Az Amszterdam és Rotterdam között nagyjából félúton található Bodegravenben ugyanis bevezették a Light Line fantázianevű jelzőlámpákat. Valójában egy zöld-piros LED-sávról van szó, amelyet a zebrák előtt a járdába építenek, hogy az okoselefonjukra meredő emberek is időben érzékeljék, ha útkereszteződéshez érkeztek.

Ha piros, tilos… (Fotó: HIG)

A projektet életre hívó vállalat, a HIG Traffic Systems első, megfigyelésen alapuló vizsgálatai szerint már most is érzékelhetőek a fejlesztés pozitív eredményei. A LED-sáv a hagyományos jelzőlámpákkal szinkronban váltja a színét és ugyanúgy villog is, mielőtt pirosra váltana. Az első tapasztalatok alapján pedig kisebb módosításokkal azt is lehetővé tették, hogy a színtévesztők is megfelelően érzékeljék, hogy épp szabad-e az áthaladás vagy sem.

…ha zöld, szabad (Fotó: HIG)

Az eddigi beszámolók szerint a legnagyobb eredmény az, hogy a telefont nyomkodó emberek a járda szélétől biztonságos távolságban állnak meg, így nem fenyeget az a veszély, hogy egy közlekedő autó elsodorja őket.

Bár látszólag sikeres volt a kísérlet, az új jelzőlámpák nem mindenkinek nyerték el a tetszését. A Holland Közlekedésbiztonsági Szövetség, a VVN szerint nem szerencsés az alkalmazásuk, mert ezzel legitimálják a telefonok nem biztonságos használatát.

Ettől függetlenül, ha az első tesztidőszak sikeresen zárul, a HIG Traffic Systems újabb helyszíneken is felszereli majd az új típusú jelzőlámpákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top