Szabadidő

Így kerül le 200 év szennye egy 17. századi olajfestményről

Elképesztő videó enged betekintést a restaurátorok izgalmas munkájába!

Izgalmas és fontos munka a restaurátoroké, bár legtöbbször csak a végeredményeket csodáljuk a múzeumok falán, a munkafolyamatokat nem. Ezért is különleges alkalom, hogy egy kicsit betekinthetünk egy restaurátor életének kihívásaiba, hála Philip Mould műkereskedőnek és művészettörténésznek, aki Twitterre posztolt egy baromi izgalmas kis videót munkájáról.

A felvételen az látható, ahogy egy 17. századi festményről eltávolítják a rárakódott sárgás réteget borzasztóan precíz, pepecselős munkával:

Elképesztő belegondolni, hogy mennyi munka lehet egy ilyen képpel, ha már egy kis részlet megtisztítása is ekkora alaposságot igényel. A sárgás réteg a képen eredetileg lakk volt, amit a festmény megóvására kentek fel, ez azonban az idők során hajlamos lehet a sárgás elszíneződésre. Egyébként a réteg, amit Mould olyan hősiesen kapirgál jelen esetben, kábé 200 éves lehet.

 

MyModernMet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top