Szabadidő

Így hallgatnak zenét és moziznak a neten a magyar fiatalok

Csaknem kétharmaduk nem hajlandó fizetni olyan tartalomért, amelyet ingyen is megszerezhet, miközben pontosan tudják, mi illegális, és mi nem az.

A 18–26 évesek 88 százalékban a YouTube-on hallgatnak zenét, 70 százalékuk onnan is tölt le zenét. A torrentezés csak a második legnépszerűbb 55 százalékkal – ez derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület országos, ezerfős reprezentatív felméréséből, amelynek eredményeit az Index közölte.

A streamingszolgáltatásokon keresztül csak a fiatalok 30 százaléka hallgat zenét, 12 százalékuk fizet is érte, 10 százalékuk pedig a saját pénzéből költ erre.

A filmeknél nő a letöltés népszerűsége, 64 százalék néz ingyen letöltött filmeket, 2011-ben ez még 10 százalékkal kevesebb volt. Streamelve 47 százalék filmezik, az előfizetős, legális streamen keresztül filmezők aránya 19 százalék.

A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatalok csaknem fele már fizetett online tartalomért életében. Ám a válaszadók 72 százaléka egyszerűen nem akar pénzt adni olyanért, amit ingyen is elér. 56 százalék úgy véli, amit néznek, az nem is érhető el legálisan a neten.

Arról szó sincs, hogy nem tudnák, mi a legális tartalom, és mi nem az, a fiatalok 63 százaléka szerint könnyű különbséget tenni. Csupán 8 százalék nincs tisztában vele, ha illegálisan fogyaszt valamilyen tartalmat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top