Szabadidő

Így járhat újra Pam, a sérült kisbárány – zsebkendőt elő!

Nem, nem sírunk, csak belement a szemünkbe pár pixel. De tényleg! Pam, a kisbárány története ugyanis szomorúan kezdődik, meghatóan folytatódik és könnyfakasztóan aranyosan ér véget. Mi szóltunk előre!

Pam egy fiatal bárány, amelyet Chilében egy mezőn találtak meg érző szívű emberek. A kis jószág nem tudta használni a lábait, ezért – feltehetően a környékbeli farmerek közül valaki – a sorsára hagyta. Csoda, hogy nem egy arra járó kóbor kutya vagy egy róka gyomrában végezte.

Szerencsére azonban nem így történt, hanem valaki megtalálta, és elvitte a Santuario Igualdad nevű állatmenhelyre, ahol kifejezetten háztáji állatokkal foglalkoznak. Érdemes megnézni a weboldalukat, különös tekintettel a Habitantes, vagyis a lakók menüpontra.

A bárányka nem tud lábra állni külső segítség nélkül (Fotó: Santuario Igualdad)

„A hátsó lábai teljesen le voltak merevedve, de a mellső lábai sem működtek rendesen” – mesélte Isadora Godoy, a Santuario Igualdad irodavezetője. „Nem tudjuk, mi történhetett, de arra tippelünk, hogy a helyi gazdák közül dobta ki valaki. Számos vizsgálatot végeztünk rajta, hogy megállapítsuk, mi a baja.”

A menhely önkéntesei vitaminokat adtak a kisbáránynak, hogy mielőbb visszanyerje az erejét, ráadásul egy finom, meleg pulóvert is kötöttek neki, hogy ne fázzon.

Pam éppen Isadora Godoy társaságát élvezi (Fotó: Santuario Igualdad)

(Nem, nem sírunk, csak az a fránya porallergia…)

Az orvosi vizsgálatok azonban kimutatták, hogy Pam valószínűleg egy veleszületett rendellenesség miatt nem tudja rendesen használni a lábait, mivel károsodott a gerincvelője. Megmentői azonban nem adták fel, és barkácsoltak neki egy speciális, kerekekkel ellátott járókeretet, amely segít a báránykának lábon maradni.

Pam a gondozói szerint nagyon elszánt – ez látszik is rajta! (Fotó: Santuario Igualdad)

(Épp ásítottunk az előbb, azért lábadt könnybe a szemünk).

„Pam nagyon boldog és lelkes kisbárány” – tette hozzá Isadora. „Nagyon vicces nézni, ahogy tanulgat járni. Úgy gondoljuk, hogy mindig szüksége lesz majd a »kerekesszékére«. Most még kötések is vannak a lábain, de magától tud közlekedni. Azt reméljük, hogy így meg tud erősödni valamennyire, és stabilabban áll majd a lábán.”

Gondozóitól kapott egy kötött „pulóvert” is, hogy ne fázzon (Fotó: Santuario Igualdad)

Pam gondozói szerint a kis állat nagyon elszánt, ráadásul naponta fizikoterápiás kezelést is kap, ráadásul a kerekesszékét is ki fogják majd cserélni, miután a menhely közösségi adománygyűjtést indított a javára. A menhely Instagram-oldalára felkerült legfrissebb fotó szerint egyébként ez már meg is történt, a fotón ugyanis Pam már a szép, új kerekesszékével közlekedik.

„Ha nem hozták volna be hozzánk, egy, legfeljebb két napon belül elpusztult volna, mi azonban élete végéig gondját viseljük majd” – tette hozzá Godoy.

(Tényleg nem sírunk, csak rengeteg hagymát kellett felvágni az ebédhez, de komolyan!)

Pam <3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top