Szabadidő

Újabb séf mond le a Michelin-csillagairól azért, mert nem bírja a nyomást

Hatalmas elismerés, ha az ember étterme Michelin-csillagot kap, de a kitüntetés egyúttal óriási felelősséggel, azaz rengeteg stresszel is jár. Ebből lett elege a szingapúri André étterem tulajdonosának, aki lemond két Michelin-csillagáról, hogy újra örömét lelje a főzésben.

A 41 éves, tajvani születésű André Csiang hét éve nyitotta meg André nevű éttermét Szingapúrban. Számos ínyencet vonzott a városállamba, ahol egyébként hét vendéglő rendelkezik két, egy pedig három csillaggal a nagy presztízsű francia étterem- és szállodakalauz ítélete alapján.

Csiang csütörtökön jelentette be, hogy bezárja az Andrét, és ezzel lemond a Michelin-csillagairól is, melyet nem szakácsok, hanem éttermek kapnak. Utolsó vendégeit február közepén szolgálja ki, majd hazatér Tajvanra. „Vissza akarok menni oda, ahol kezdtem, vissza akarok menni a konyhába, nyugodtabb életre vágyom, örülni szeretnék a főzésnek” – indokolta a sztárséf.

André Csiang munka közben.
Fotó: SAM YEH / AFP

Szeptemberben a francia Sébastien Bras, a dél-franciaországi Le Suquet szakácsa is töröltette magát az étteremkalauzból, mert túlságosan nagy nyomást jelentett számára naponta megfelelni a tökéletesség szimbólumát jelképező elismerésnek. „Évente háromszor keresnek fel az ételkritikusok, de soha nem tudod, mikor. Bármelyik felszolgált ételt megkóstolhatják. Ez azt jelenti, hogy naponta a konyhádat elhagyó 500 étel közül egyet elbírálhatnak” – magyarázta Bras akkor az AFP-nek.

A francia szakács előtt is voltak séfek, akik lemondtak a csillagaikról: 2005-ben Alain Senderens, egy szintén háromcsillagos étterem szakácsa, de ő azért, mert megváltoztatta a koncepcióját, majd másik két háromcsillagos francia, 2006-ban Antoine Westermann, 2008-ban Olivier Roellinger kérte a törlést.

Címlapi fotó: Jose Ignacio Unanue / NurPhoto 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top