Szabadidő

Hat hónapos, és már 50 kilót nyom a nyíregyházi vízilóbébi

Bár Nyugat-Afrika esőerdeiben és mocsaraiban őshonos a törpevíziló, úgy látszik, hogy a fél éve született vízilóbébi a Nyíregyházi Állatparkban is jól érzi magát. Szépen növekszik, már több mint ötven kilós.

Féléves lett a Nyíregyházi Állatpark törpevíziló borja – írja az állatkert a Facebookoldalán. A több mint 50 kilogramm súlyú bika ideje nagy részét anyja mellett tölti, és a nagy testű rokonától, a nílusi vízilótól eltérően ő előnyben részesíti a szárazföldet.

A francia és a dán állatkertekből származó szülőktől született vízilóbébi rohamtempóban növekszik, születésekor ugyanis még csak öt kiló volt. Azonban még messze nincs az ivarérett korban elvárt versenysúlytól,  300 kilós törpevízilóvá kell fejlődnie. Bár még fogyaszt anyatejet, 3 hónapos kora óta eszik szilárd táplálékot is, ami szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből áll.

A törpevíziló (Hexaprotodon liberiensis) a nílusi víziló (Hippopotamus amphibius) kisméretű rokona, Nyugat-Afrika esőerdeiben és mocsaraiban őshonos. Míg a nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték, a törpevíziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagytestű emlősfaj. Ennek az az oka, hogy rejtett életmódot folytató, félénk állat, és a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él.
A természetben a hímek és a nőstények csak ritkán találkoznak egymással, a hímek három, míg a nőstények 3-5 évesen válnak ivaréretté, valamint 31 éves korukig fogamzóképesek.

Születésük után a kis vízilovakat néhány napig elfektetik, elrejtik az anyák, akkor is ott maradnak, ha az anyjuk otthagyja őket. Napjainkban alig kétezer egyed él a természetben, az állatfajt élőhelyeinek csökkenése és a vadászat egyaránt veszélyezteti. A világ állatkertjeiben kevesebb, mint kétszáz egyedet tartanak számon, közülük százhúsz Európában él.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top