Szabadidő

Újra meg lehet nézni moziban A Pál utcai fiúkat

A Pál utcai fiúkat Jancsó Miklós fia, Jancsó Nyika restaurálta, aki egyébként játszott is a filmben.

100 évvel ezelőtt, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán film- és színházi rendező, akinek a nevéhez olyan, legendássá vált alkotások fűződnek, mint a Körhinta, az Édes Anna, az Isten hozta, őrnagy úr! vagy Az ötödik pecsét. Az évforduló alkalmából a Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Nemzeti Filmarchívum klasszikusokat újjávarázsoló digitális felújítási programja idén elsősorban az ő életműve köré szerveződik – írja a 24.hu.

Október 15-én országszerte több helyszínen rendeznek vetítéseket, 20-tól pedig 20 moziban is vetítik majd A Pál utcai fiúkat. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban vasárnap délelőtt 11 órától tartott évfordulós díszvetítésen Fábri Zoltán unokája, Fábri Péter is részt vesz.

Az Illés György által fényképezett A Pál utcai fiúk színvilágának újjávarázslásában a film egyik színésze, Jancsó Nyika működik közre. A később nemzetközi sikereket arató operatőr még 17 évesen alakította a vörös inges fiatalabbik Pásztort, míg Áts Ferinek a hangját kölcsönözte. A forgatásnak is nagy szerepe volt abban, hogy Jancsó Nyika operatőr lett, miután a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Fábri Zoltán és Illés György tanítványa volt – írta korábban az MTI.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top