Szabadidő

Állj félre, fidget spinner, itt az új őrület!

A kis pörgettyűk szinte az egész bolygót letarolták még idén tavasszal, azonban a fejlődés nem áll meg, mutatjuk az új trónkövetelőt.

A fidget spinner – találékony magyar elnevezéssel kézi búgócsiga – a stresszlabdák modern változata: akinek feltétlenül szüksége van rá, hogy valamit babráljon munkavégzés vagy épp tanulás közben, annak egy ilyen pörgettyű megoldja a gondjait. Igaz, a harsány hirdetések ellenére ADHD-s vagy figyelemzavaros gyerekek számára nem feltétlenül ez jelenti a megoldást, de ettől még jópofa játék, amit ma már tényleg pár száz forintért be lehet szerezni.

A fidget spinnerek mellett az úgynevezett fidget cube-ok is rendkívül népszerűek, ezeken az apró, dobókocka méretű kis kütyükön különféle gombok, kapcsolók és tárcsák szolgálják a gondtalan babrálást.

A BastionGear nevű cég ügyesen ráérzett, hogy a fenti eszközökre hatalmas a kereslet, így tehát hatalmas profitot lehet realizálni, ha valaki kiemelkedik a tömegből. A weboldalukon már a fidget spinnerek sem a megszokott hagyományokat követik, így talán nem meglepő, hogy legújabb projektjükhöz is sikerült összeszedniük a kitűzött összeg negyvenszeresét a Kickstarter közösségi adománygyűjtő oldalon.

De miről is van szó? Az Infinity Cube nevű eszköz egy 8 kisebb alumíniumkockából álló izé, amit csaknem tetszőlegesen lehet szét-, illetve összehajtogatni. A leírás szerint kiterítve nem sokkal vastagabb, mint egy okostelefon, így könnyen elfér a zsebünkben, és akár fél kézzel is könnyedén használható.

Bár azt írják, az Infinity Cube segít a koncentrálásban, és akár a szorongást is tudja enyhíteni, ezt érdemes fenntartásokkal kezelni, a fidget spinnerrel kapcsolatban ugyanis megkérdeztünk egy pszichológust, aki szerint éppen az ellentétes hatást válthatja ki, ha egy ilyen kütyüvel babrálunk ahelyett, hogy a feladatainkra koncentrálnánk.

Ettől függetlenül a fidget spinner is jó móka, és a fenti videót elnézve az Infinity Cube-ot se lehet könnyű letenni. A Bastion Gear-es arcok el is vitték a prototípust a Blade Show nevű, amúgy főleg késeket és kardokat bemutató rendezvényre, ahol a látogatók alig akarták azt letenni, sőt, szinte minden második ember azonnal megvásárolta volna a jópofa kütyüt. A Kickstarteren befolyt összegnek köszönhetően ma már meg is lehet rendelni a cuccot, igaz, egyelőre 100 dollárt, vagyis közel harmincezer forintot kell kifizetni érte. Akkor már lehet, hogy jobban járunk egy fidget spinnerrel. Ugyanakkor nem lennénk meglepve, ha a karácsonyt megelőző időszakban már elérhetőek lennének a filléres utángyártott változatok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top