nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Idióta turisták miatt pusztulnak el Amazónia jellegzetes állatai

Sok turista akar szelfizni Amazónia egzotikus állataival, akik viszont nagyon megsínylik az emberekkel való találkozást.
MTI
f Ajánlom

Rengeteg turista fizet be olyan programra Amazóniában, melynek része, hogy a térség jellegzetes állataival fotózkodhatnak. Az utazásszervezők próbálják kielégíteni az igényeket, de kegyetlenül bánnak az állatokkal – hívta fel a figyelmet a jelenségre a World Animal Protection állatvédő szervezet.

Ezt nem kéne!

A szervezet jelentésében azt írta, 2014 óta 292 százalékkal emelkedett a vadállatos szelfik száma az Istagramon az egész világon, ezek 40 százalékán az ember „helytelenül viselkedik az állattal”. 

A jelentés szerint az állatokat foglyul ejtik, gyakran verik is a turistákat kiszolgáló üzletágban dolgozók.

 

„A színfalak mögött gyakran addig verik a foglyul ejtett vadakat, amíg nem engedelmeskednek, kicsi korukban elszakítják őket az anyjuktól, és titokban mocskos, zsúfolt ketrecekben tartják. Rendszeresen csalétekkel etetik őket, ami hosszú távon károsan befolyásolja a viselkedésüket és az életmódjukat” – írta a szervezet.

 

A brazíliai Manaus városában például 18 utazásszervező cég közölte, hogy amazóniai ajánlataik 94 százaléka tartalmazza az állatokkal fényképezkedést.

A szelfik leggyakoribb állati szereplői az amazonasi folyamidelfin, a háromujjú lajhár, a kajmánfélék, a zöld anakonda és a mókusmajom.

„Jó okunk van azt hinni, hogy a szelfi céljára használt háromujjú lajhárok fél évnél tovább nem élik túl ezt a bánásmódot” – olvasható a jelentésben.

Roberto Cabral, az Ibama brazil környezetvédelmi intézet koordinátora az AFP-nek elmondta, hogy szelfi céljára állatokat fogva tartani tilos. Bár a probléma az illegális állatkereskedelemhez képest „minimális”, arra kérte a turistákat, ne kövessék ezt a divatot.

Megosztás Facebookon