Szabadidő

Így néz ki, amikor egy algoritmus tervez koncerttermet!

A tervezettnél hét évvel hosszabb ideig készült, és kábé tízszer drágább lett Hamburg legújabb koncertterme, de cserébe legalább eléggé jól néz ki az algoritmusok segítségével tervezett épület.

A londoni Tate Modern és a pekingi Madárfészek stadion tervezésért is felelős svájci építészek, Jacques Herzog és Pierre de Meuron egy japán akusztikai szakértővel és egy csomó számítógépes algoritmussal szövetkezve tervezték meg Hamburg legújabb és egyben legmenőbb koncerttermét. Az Elbphilharmonie névre keresztelt építményben 2100 ember tud leülni, építése pedig és 843 millió amerikai dollárba került.

De a legkülönlegesebb benne tényleg az a tény, hogy speciális algoritmusok segítségével tervezték meg a koncertterem 10.000 egyedi akusztikai paneljét. Minden egyes panelen egymillió kis „sejt” van, melyek a hanghullámok hatására segítenek „formálni” a hangot – elnyelik, vagy visszaverik. 

A felcsapó hullámokra hajazó speciális építmény tehát nemcsak elég látványos, de valószínűleg a koncertélmény is egészen különleges lehet benne! 

Itt egy izgalmas videó is róla, tényleg érdemes megnézni:

 

BoredPanda

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top