Szabadidő

Tarr Bélát másodszor is díszdoktorrá avatták Kínában

Kínában is rajonganak a hosszú és nyugtalanító snittek magyar mesteréért.

Díszdoktori címet adományozott a világszerte talán legismertebb kortárs magyar filmrendezőnek, az idén 62 éves Tarr Bélának a közép-kínai Vuhan Egyetem. A rendező a Kínai Filmszövetség által szervezett Kínai Ifjúsági Filmfórum vendége volt, ahol több száz fiatal kínai filmes előtt tartott beszédet. Az egyetem méltatásában Tarr Bélát „az európai mozi utolsó mesterének” nevezte, akit csak olyan óriásokhoz lehet mérni, mint Bergmann vagy Antonioni, és aki elkötelezetten és mélyrehatóan foglalkozik társadalmi kérdésekkel, az emberek közötti kapcsolatokkal, a való élet és a filozófia kérdéseivel és sok más fontos témával – adta hírül a Magyar Nemzeti Filmalap.

A legismertebb magyar filmes (Fotó: MTI/EPA/Jörg Carstensen)

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a rendezőt díszdoktorrá avatják a távol-keleti országban, hisz korábban a Pekingi Filmakadémiától kapott hasonló címet.

Tarr Béla a hetvenes évek eleje óta filmezik, jellegzetes alkotói stílusát az 1987-es Kárhozat című filmjével találta meg, ahogy állandó alkotótársait is Krasznahorkai László író és Vig Mihály zeneszerző személyében. A világhírnevet az 1994-es, legendásan hosszú és minden szempontból kimerítő Sátántangó hozta el számára. Nyilatkozatai szerint a 2011-es Torinói ló volt az utolsó rendezése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top