Szabadidő

Bosszúálló macskák és vérszomjas nyulak a mozivásznon

Csatornába dobott aligátor, intelligens cápa, alakváltó csótány, bosszúálló macska, húsevő nyúl, ember méretű szúnyog, gigászi ugrópók… Hollywood fantáziája kimeríthetetlen, ha óriásira nőtt, gyilkos állatokat kell az emberiségre szabadítani. Elmerültünk a ZS kategória mélységeiben.

A, mint aligátor

Film: Aligátor (1980)
Egy aligátort még bébikorában lehúznak a wc-n, a chicagói csatornahálózatban pedig kénytelen jókorára hízott patkányokkal táplálkozni, melyek egy része egy gyógyszerészeti laborból szabadult ki, és telenyomták őket növekedési hormonokkal. Aligátorunk csúnyán megnő, és egy idő után már nem lakik jól a patkányhússal, ráadásul az őt klotyón lehúzó embereket sem zárta a szívébe…

C, mint cápa

Film: Háborgó mélység (1999)
Cápákból akarják kinyerni a gyógyírt az Alzheimer-kórra, csakhogy a kísérletek során az állatok kifejezetten intelligenssé válnak, és egy tengeren úszó laborban elkezdik levadászni azokat, akik kísérleteztek rajtuk. A film egyik ikonikus jelenetében egy vízből kiugró (!) cápa zabálja fel Samuel L. Jacksont. A Háborgó mélység egyik különlegessége, hogy ezt a tipikus B-filmes sztorit A-filmeknek járó, óriási költségvetésből vitték filmvászonra.

Cs, mint csiga

Film: Slugs (1988)
„Először bekerültek a csatornarendszerbe. Most bekerültek a te rendszeredbe.” „A legsokkolóbb film, amit valaha láttál.” Ezek a mondatok a Slugs (Csigák) című horrorfilm előzetesében hangzanak el, amelyben fogakkal rendelkező, húsevő csigák támadnak az emberiségre. Ne ülj a wc-re! Ne igyál a csapból! Ne menj le a nedves pincébe! Kerüld a kádat és a zuhanyzót! Vigyázz, mert a gyilkos csigák lecsaphatnak rád, és lehet, hogy csigasebességgel közlekednek, de nem csigasebességgel ölnek!

Cs, mint csótány

Film: A fészek (1988)

A csótányok önmagukban is undorítóak, arra meg már nincsenek szavak, ha elképzeljük, hogy húst esznek. Ebben az 1988-as mélytrashben egy kis sziget halászfalujának lakóit készülnek felzabálni. Mivel mutáns csótányokról van szó, a dögök képesek leutánozni azon élőlények megjelenését, akiket megettek. Készüljünk fel lelkileg néhány ember-csótány hibridre…

H, mint hal

Film: Kígyófej (2004)
Hal alatt most nem a cápákat értjük (nekik külön fejezetet szántunk), hanem egy kígyófejű rémet, amely valami megmagyarázhatatlan ragadozó halféle a lousianai mocsarakból, és van egy olyan különleges tulajdonsága is, hogy a szárazföldön is képes lélegezni, vagyis az, hogy kiértünk a partra, még nem jelenti azt, hogy biztonságban lennénk. „Haleledel vagyunk” – hangzik el a tételmondat az egyik szereplő szájából.

K, mint kutya

Film: Dogs (1976)
Az ember legjobb barátja falkába verődve, habzó szájjal vicsorogva már korántsem tűnik annyira barátságosnak. Egy amerikai egyetemi kisváros lakói hamar azon kapják magukat, hogy a korábban még jó arc kutyusaik már nem elégednek meg a csirkefarháttal vacsira. A háttérben természetesen egy titkos katonai kísérlet áll.

M, mint macska

Film: Strays (1991)

Jarrették végre megtalálják álmaik otthonát egy jókora, vidéki ház képében. A ház előző lakója azonban egy macskás hölgy volt, aki húsz cicával lakott együtt, akiknek eszük ágában sincs kiköltözni onnan. A macskák egy vérszomjas alfa-hím vezetésével támadják meg az elsőre szimpatikusnak tűnő famíliát, de valljuk be, mindenki nehezen viseli, ha ki akarják lakoltatni az otthonából…

Ny, mint nyúl

Film: Night of the Lepus (1972)
Szegény Janet Leigh! A Psychóban még a nőnek beöltözött, késsel támadó Anthony Perkinstől kellett megijednie, tizenkét évvel később pedig már óriásira nőtt, vérszomjas nyulak hozták rá a frászt. Nem lehet könnyű hihetően ijedt képet vágni, ha egy cuki, szőrös tapsifüles közeledik az ember felé. A vérszomjas nyúlhordák egy balul elsült tudományos kísérlet eredményeként szabadultak a világra, és ők bizony nem érik be répával…

P, mint polip

Film: Óriáspolip (1977)
„Minden évben tízezer turista érkezik Ocean Beachre. Idén azonban valami más is jön” – hangzik a meggyőző poszterszlogen ehhez a csápos-polipos horrorhoz. „Egy rémisztő mese arról, amikor a természet elszabadul” – hangzik a további reklámszöveg, de mi inkább azt mondanánk, hogy az alkotók fantáziája szabadult csak el. Egy tenger alatti építkezés zavarja meg a nyugalmát egy ott lakó óriáspolipnak, amely ezért a tengerparti turistákon áll véres és csápos bosszút.

P, mint pók

Film: Mérges pókok (2002)
A crossmotorosokat üldöző óriási ugrópókok képe akkor is örökre beleégett a retinánkba, ha azok a pókok meglehetősen kezdetleges CGI segítségével kerültek vászonra, és valljuk be, cseppet sem voltak élethűek. Természetesen a pókok mutálódása és agresszív növekedése mögött egy rejtélyes vegyszer áll, de a lényeg úgysem ez, hanem az, hogy lehessen mitől félni, menekülni és nagyokat sikoltozni. És azt itt lehet.

Sz, mint szúnyog

Film: Mosquito (1994)

Mi történik a szúnyogokkal, ha idegen lények hulláiból táplálkoznak? Ebből a filmből ez is kiderül. Egy földön kívüli űrhajú szemétként nálunk rakja le a holttesteket egy mocsárban, amelyekből az ott élő szúnyogok jóllaknak, és óriásira nőve indulnak portyázásra a gyilkos fullánkjaikkal, embervérre vágyva. Csakhogy ezek a szúnyogok teljesen szárazra szívnak…

V, mint vaddisznó

Film: Pokolszülött (1984)
El tudsz képzelni félelmetesebbet egy óriásira nőtt, hatalmas agyarakkal rendelkező, vicsorgó vaddisznónál? Ebben az ausztrál filmben az a legmegdöbbentőbb, hogy egész jó, és nem igazán próbál magyarázatot adni a gigászi erejű, embereket gyilkoló vaddisznó létezésére, és sajnos sokkal kevesebbszer mutatja őt annál, mint amennyiszer szívesen látnánk a bestiát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top