Szabadidő

Temérdek Michael Jackson lóg majd a falakon Londonban

Aki egyaránt rajong a kortárs képzőművészetért és a huszadik század legfontosabb popsztárjáért, annak jövőre a brit fővárosban a helye!

Jövő nyáron, nagyjából az énekes hatvanadik születésnapjára időzítve nyílik meg London egyik legrangosabb múzeumában, a Nemzeti Arcképtárban a Michael Jackson-kiállítás, amely minden idők talán legnagyobb popsztárjának képzőművészetre gyakorolt hatását mutatja be.

Michael Jackson a pop art pápáját is megihlette (pinterest)

A Michael Jackson: On The Wall (utalás az énekes első igazán felnőtt nagylemezére, az 1979-es Off The Wallra) néven futó tárlat kurátora meglehetősen széles merítéssel dolgozott, több mint negyven művész Jackson-témájú vagy Jackson inspirálta munkáit lehet majd megtekinteni, például Andy Warholét, aki az elsők közt emelte műtárggyá az énekest, de a múzeum nemcsak klasszikusokkal, hanem új, exkluzív alkotásokkal is készül világ minden tájáról.

David LaChapelle karrierje alkonyán kapta le az énekest (fotó: National Portrait Gallery)

Míg Jackson zenei, videó-, tánc- és divatteremtő öröksége soha nem volt kérdéses, személyének, illetve zenéjének képzőművészeti vonatkozásai, noha legalább olyan fontosak, mint az előbbiek, még soha nem voltak ilyen formában feldolgozva, ezért is lehet hiánypótló ez a kiállítás.

A Nemzeti Arcképtár (National Portrait Gallery) egyébként elsősorban az angol történelem, a tudomány és a művészetek jeleseinek arcképeire specializálódott, itt láthatjuk a brit nemzeti arcképcsarnokot, a brit nemzet képes történelmét.

A Rock With You, Michael Jackson egyik nagy slágere az Off The Wallról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top