Szabadidő

Női rendező filmjével indul Irán az Oscar-díjért

Egy rendezőnő filmjét nevezte Irán a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára. Nargesz Abjar teheráni születésű alkotó filmje akár esélyes is lehet a neves elismerésre.

Nargesz Abjar teheráni születésű rendezőnő Nafasz (Lélegzet) című alkotásával indul a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért Irán. A filmet négy alkotás közül választotta ki a jelölést végző Farabi iráni filmalapítvány.

A rendező alkotása az 1970-es évek végén, az 1980-as évek elején játszódik Irán egyik vidéki városában, amelynek főszereplője a gyermek Bahar, aki fantáziavilágába menekülve próbálja átvészelni az iráni forradalom és a szomszédos Irakkal folytatott háború borzalmait.

Nargesz Abjarnak nem ez az első háborús filmje, korábban a Track 143 címet viselő háborús drámával már felhívta magára figyelmet. Irán az elmúlt években jól szerepelt az Oscar-díj idegen nyelvű filmek kategóriájában: Aszgar Farhadi 2012-ben a Nader és Simin – Egy elválás története, 2016-ban pedig Az ügyfél című alkotásával utasította maga mögé a mezőnyt.

Az Oscar-jelöléseket 2018. január 23-án hozzák nyilvánosságra, a 90. Oscar-díj-átadó gálát pedig 2018. március 4-én rendezik meg Hollywoodban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top