Szabadidő

Egy erős kép a környezetszennyezésről

Több ezren látták már azt a képet, amelyet egy természetfotós készített Indonézia partjai mellett. A fotó szívbemarkoló módon mutatja meg, hogy az emberiség mit tett a bolygónkkal…

Justin Hofman Indonézia egyik kedvelt nyaralóhelyén, Pulau Sumbawa partjainál merült a víz alá, hogy pár látványos fotót készíthessen. Ez sikerült is, noha valószínűleg nem egészen ilyen jellegű képekre számított.

A képen egy apró csikóhal látható, amint a farkát egy fültisztító pálca köré csavarva úszkál a vízben. A brit BBC meg is kereste a fotóst, hogy megkérdezzék a kép keletkezésének körülményeiről.

„Először nagyon megörültem, mert megláttam egy aranyos kis csikóhalat, amint egyedül úszkál egy korallzátony mellett – mesélte Hofman. – Aztán a dagály miatt megfordultak az áramlatok és mindenféle hulladékot sodortak át a zátonyon – műanyaghulladékot, szemetet és hasonlókat. A kép hátterében látható fehér foltok a vízben lebegő nejlonzacskók.”

Hofman ekkor érezte, hogy meg kell örökítenie a látványt: „tudtam, hogy ez fontos és dokumentálni kell – tette hozzá a fotós. – Frusztráló és undorító volt, meg szomorú is, de kénytelen voltam lefotózni.”

A világ tengereiben és óceánjaiban egyre több a szemét: a Hawaii és Kalifornia között a Csendes-óceánon lebegő szemétszigetekről tavaly derült ki, hogy jóval nagyobbak, mint korábban gondolták, az Ellen MacArthur Alapítvány tavalyi jelentése szerint pedig 2050-re több műanyag hulladék lesz a világ óceánjaiban, mint hal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top