Szabadidő

Columbo világhírnevet hozott neki, mégis utálta – 90 éves lenne Peter Falk

Egy világ ismerte és szerette a színészt a komoly, maradi, unalmasnak tűnő Columbo hadnagyként, pedig ő nemcsak ki nem állhatta ezt a szerepet, hanem a valóságban teljesen más személyiség is volt. Szeptember 16-án ünnepelné 90. születésnapját.

Peter Falk élete már kisgyermekkorától izgalmas és nem mindennapi volt, olykor tragédiába, máskor komédiába fordult. Hároméves korában elveszítette jobb szemét, mert daganatos betegség miatt el kellett távolítani. Ez azonban egyáltalán nem akadályozta meg őt abban, hogy nagyot álmodjon, és meg is valósítsa azt, igaz, nem egészen úgy, ahogyan eredetileg gondolta. Gyerekkorától CIA-ügynöknek készült ugyanis, de a való életben nem lehetett az, mivel nem vették fel őt a hírszerző ügynökség kötelékébe. Így végül meg kellett elégednie azzal, hogy a mozivásznon játsszon nyomozót, méghozzá nem is akármilyent.

Peter Falk sok szereptől elesett üvegszeme miatt (Fotó: Getty Images)

A világhírnevet jelentő Columbo alakítása előtt azonban érdekes kísérleteket tett, hogy megtalálja önmagát, így dolgozott többek között szakácsként, majd közgazdász lett, végül pedig a világot jelentő deszkákra lépett színházi színészként a Broadway-n. Zenés komédiákkal kezdte, de sok szereptől elesett, mert a producerek nem akartak félszemű színészt alkalmazni. Ő azonban ezt inkább úgy fogta fel, mint lehetőséget a tréfálkozásra. Egy baseballmeccsen például kivette üvegszemét, és cinikusan a bíró tenyerébe nyomta, hogy az jobban lásson pályán.

Ki nem állhatta Columbót

Falk jó ideig csak kisebb szerepeket kapott, de végül sikerült igazán befutnia. 1968-ban megkapta Columbo szerepét, és ezzel elindult világraszóló karrierje. Annak ellenére, hogy ő ennek bizony egyáltalán nem örült. Kifejezetten utálta ugyanis a látszólag lassú észjárású, télen-nyáron ütött-kopott ballonkabátban járó, idegesítő hadnagyot, akinek a film végére azért mindig sikerült elkapnia a gyilkost. Az első rész után három évet kellett várni, amíg rá tudták őt beszélni, hogy újra Columbo bőrébe bújjon, pedig már a ’70-es években is félmillió dolláros gázsit kapott epizódonként. A nézők azonban imádták őt, sőt a sztárok is odáig voltak a sorozatért. Olyannyira, hogy többek között Steven Spielberg, Johnny Cash és Leslie Nielsen is boldogan vállaltak szerepet e filmekben.

Rejtély övezte Columbo és Falk személyét is

A Columbo-filmek a különleges szereplőgárda és a tökéletesen kitalált történetek miatt is tartoltak, de a sikert az is segített elérni, hogy nemcsak a filmbeli gyilkosságokat övezte rejtély, hanem Columbo személyét is.

A hadnagyról ugyanis szinte semmi sem derült ki évtizedeken át. Sem az, hogy ki is valójában a felesége, akiről minden részben szót ejtett, sem egyéb magánéleti vonatkozások, de még Columbo keresztneve sem hangzott el soha, csak egyetlen egyszer láthatták a nézők leírva, onnan derült ki, hogy Frank-nek hívták. Egyébként Falkról magáról is közhiedelmek élnek, hiszen úgy vélik róla az elterjedt pletykák alapján, hogy magyar felmenői is voltak. Sokan Falk Miksa leszármazottjának tartják, de valójában ezt bizonyító hivatalos dokumentáció egyelőre nincs, sőt a családfája szerint egészen más rokonságot tudhatott a magáénak.

Peter Falk az 1960-as Murder Inc. című filmben (Fotó: Getty Images)

Columbo válást és szerelmet hozott Falknak

Peter Falk Columbóként közel fél évszázadon át szórakoztatta nyomozós történeteivel a közönséget, 69 epizódot forgatott le. A sorozatnak azonban a színész házassága látta a kárát, de egyben új szerelmet is hozott számára. Falk a forgatások során ismerkedett meg Shera Danese színésznővel, aki miatt elhagyta első nejét.

A két nő végeláthatatlan háborúzásba kezdett egymással, sőt a színész lányai sem békéltek meg soha apjuk második feleségével. Bár a szaftos címlapsztorik és a botrányok elkerülték őt ezzel kapcsolatban, annyit azért tudni lehet, hogy Falk gyerekei úgy vélték, Shera el akarta szakítani tőlük apjukat. Bár nem tudni, hogy ennek mennyi volt a valóságalapja, az biztos, hogy a házaspár közös képei árulkodnak arról, mennyire imádták egymást, és arról is, hogy Falk még időskorában is állandóan szerelmes, bohém figura volt

Második feleségével, Shera Denise-zel élete végéig imádták egymást (Fotó: Getty Images)

Végzetes kórral küzdött, gyámság alá helyezték

Bár Peter Falk még időskorában is kamera elé állt volna, a Columbóból tervezett utolsó részt végül nem készítették el, mert a producerek úgy gondolták, hogy egy 80 éves hadnagy már inkább illúzióromboló lenne, mint sikeres, és úgy tűnt, igazuk lehetett. A színész ugyanis utolsó éveiben Alzheimer-kórtól szenvedett, olykor elkóborolt otthonról, és az utcán randalírozott, egy idő után már családtagjait is képtelen volt felismerni, sőt, saját magáról is elfelejtett mindent. Felesége gyámság alá helyeztette őt, hogy megvédje a színész testi épségét és vagyonát. Végül 83 évesen, 2011-ben halt meg. Végrendelete szerint felesége örökölte szinte mindenét, forintra átszámolva nagyjából egymilliárd forintnyi vagyont, míg lányainak be kellett érniük fejenként 20-20 millió forintnak megfelelő összeggel. Nekünk pedig a vele készült közel 100 fergeteges filmmel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top