Szabadidő

Báró, a gólya már Izraelben van

Megérkezett a Száhel-övezetbe a magyar jeladós fehér gólyák többsége, de a Nílus-völgyet elhagyva már nehezen követhetők nyomon a GSM-hálózat lefedetlensége miatt.

A tavasszal a legkorábban érkezettek közé tartozó Báró nevű gólya már augusztus 21-én visszaérkezett Izraelbe, ott levált arról a csapatról, amelyikkel addig „utazott”, másnap pedig már a megszokott telelőhelyén volt – közölte Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora.

A Nógrád megyei Őrhalom községben fészkelő madár rendszeresen Izraelben tölti a hideg hónapokat, így rövidebb utat tesz meg, mint az akár Afrika déli csücskéig, Fokföldig is vonuló fajtársai. A legmesszebbre eljutó gólyák őszi-téli vándorútjuk során húszezer kilométernyi utat is bejárnak, hiszen táplálkozás céljából kisebb-nagyobb kitérőket is kell tenniük.

Papp Ferenc elmondta, hogy a vonulás megkezdése előtt német és osztrák gyűrűs madarak mellett egy horvátországi gólya is felbukkant az Ipoly-völgyben, amelyik ezek szerint előbb észak felé kóborolt.

Fotó: MME

„A Ludány nevű fehér gólya Nógrádban utolsóként repült ki a fészekből, a vonulást augusztus 26-án kezdte meg. Délkelet felé vette az irányt egy nagyobb csapattal. Isztambul és Rodostó között érték el a Márvány-tengert, itt azonban a fiatal madár megállt az európai oldalon. Mivel későn repült ki, valószínűleg nem volt több energiája a vonulás folytatásához, nem tudott eléggé megerősödni az indulás előtt. Jelenleg egy legelőn, Isztambul közelében tartózkodik, egy autópálya mellett. Nem tudjuk, hogy folytatja-e még az útját. Akár át is telelhet azon a környéken, mivel a Márvány-tenger partvidékén nem jellemzőek a szélsőséges éghajlati viszonyok” – számolt be a szakember.

Papp Ferenc hozzátette: áttelelő madarakra idén is számítani lehet. A spanyol gyűrűs, már hosszú évekkel óta Tokajban és környékén tartózkodó, Fülöp nevű gólya mellett Ásotthalom és Berettyóújfalu környékén is él ilyen példány.

A zömmel magyar jeladós madarak erről a linkről követhetők nyomon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top