Szabadidő

Összement a Mont Blanc

Összement a Mont Blanc az elmúlt két évben, a földmérők szerdai mérései alapján Európa legmagasabb csúcsa jelenleg 4808,72 méteres.

A francia–olasz határon, az Alpokban magasodó Mont Blanc továbbra is Európa legmagasabb hegye, a legújabb mérések szerint azonban egy centiméterrel alacsonyabb, mint két éve: 4808,72 méteres.

„A mérést szerdán végeztük el, eléggé nehéz időjárási körülmények között, erős szélfúvás, sűrű köd közepette, miután a szokott úton megmásztuk a Mont Blanc-t” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Nicolas Cornier földmérő, a mérési expedíció koordinátora.

Az expedíció mind a húsz tagja nem jutott fel a csúcsra, feljuttatták azonban a műszaki berendezéseket, és elvégezték a méréseket, „a szokásosnál kissé gyorsabban, hogy esélyük legyen leereszkedni” – mondta a szakértő.

„A csúcson Leica vevőberendezéseket, 15-20 centiméter átmérőjű kinematikus antennákat helyeztünk el, amelyeket egy hóba leszúrt botra szereltünk fel: ezek veszik a műholdakról sugárzott GPS-jeleket, amelyeket a Teria (helymeghatározó antenna) hálózat segítségével helyesbítünk, hogy körülbelül centiméterre pontos mérést kapjunk” – mondta el a hegymászó-földmérő.

A hegy magasságát így 4808,72 méterre számolták ki a 2015. évi 4808,73 és a 2013. évi 4810,02 méter helyett.

Az Alpok legmagasabb csúcsának a magassága a szél és a csapadék függvényében változik. Minél erősebb a csapadék, minél gyengébb a szél, és minél több hó gyűlik össze a magasban, annál vastagabb lesz a 4792 méter magas sziklás csúcsot borító jégtakaró.

A Mont Blanc így a 2003-ban mért 4808 méterről közel 4811 méterre nőtt 2007-ben.

Tizennyolc éve a kelet-franciaországi Haute-Savoie megye földmérési hivatalának szakértői mérik kétévente Európa tetejének magasságát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top